Трябва ли да ядем след тренировка, ако искаме да отслабнем?


Трябва ли да ядем след тренировка, ако искаме да отслабнем?
Снимка: iStock/Guliver

Прекарваме много време в мислене кои са най-добрите храни за хапване след изтощителна тренировка, независимо дали се опитваме да натрупаме мускулна маса, да отслабнем, или просто да задоволим апетита си. Но ако целта е единствено отслабване, може би се чудите дали изобщо трябва да се храните след тренировка. В крайна сметка, всички знаем, че калорийният дефицит е важен фактор за отслабването.

Ако следваме тази логика, може би бихме пропуснали някои хранения, включително тези след тренировка. Но освен че това ни прави гладни, раздразнителни и изморени, всъщност работи и срещу отслабването. Известният диетолог Мишел Фумагали, от клиниката по Северозападна медицина, споделя причините за това.

1. Тренировките изгарят много калории

Разбира се, това ви прави гладни и колкото повече се опитвате да изчакате, толкова повече гладът се засилва и прави преяждането наистина вероятна перспектива. Мислете за глада си като резервоар за газ – знаете колко опасно може да бъде, когато видите, е стрелката е под 1/4. Същото е и с тялото ви.

2. Яжте в рамките на 2 часа след тренировка

Може би не сте гладни? Наистина е добре да хапнете нещо, ако не веднага след тренировката, то поне в рамките на два часа. Гладът вероятно ще ви "настигне" в крайна сметка и отново ще увеличи шансовете ви за преяждане и изпадане от този калориен дефицит.

3. Консумирайте протеини и въглехидрати

Храненето след тренировка и в частност включването на протеини и въглехидрати е от решаващо значение за възстановяването на мускулите. Както протеините, така и въглехидратите са изключително важни за тази цел. Освен това, консумацията на поне малко въглехидрати попълва запасите ви от гликоген, така че няма да ви стане лошо или да ви падне кръвната захар.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама