Любовта е нещо повече от привързаност, навик и страх от самотата


Любовта е нещо повече от привързаност, навик и страх от самотата
Снимка: iStock

Любовта, основана на привързаност, е упорита и сляпа. Тя не може да намери логично обяснение и когато едно голямо, но разбито сърце се нуждае от такова лекарство, страничните ефекти са неизбежни.

Да обичаме съзнателно означава, преди всичко, да обичаме себе си, за да можем да се отървем от нездравословната обич или студената празнота, която искаме да запълним с друг човек.

Зрялата любов е способността да бъдете честни с партньора, но никога не се опитвайте да се отървете от самотата по този начин и не губете самочувствие.

Алберт Айнщайн е казал, че любовта не може да бъде обяснена от гледна точка на науката, защото това биологично, химическо и просто невероятно нещо не може да бъде измерено или наблюдавано под микроскоп. И ако невробиологията успя да докаже нещо със сигурност, то това е зависимостта на човек от любовта. По-специално любовта се причинява от производството на допамин, така че когато се влюбим, сякаш сме под въздействието на наркотици и тогава се мъчим да излезем от това състояние или поне да видим колко много вреда ни причинява.

Взаимоотношенията, които ни правят зависими и лишават вътрешното ни Аз, където са съсредоточени самочувствието и вярата в себе си, са нездравословни. Сякаш самите ние се хвърляме в огъня на нещастието, което не заслужаваме.

ЛЮБОВТА НЕ ТРАЕ ТРИ ГОДИНИ, А ЦЯЛ ЕДИН ЖИВОТ

Любовта е като зависимост

Счупеното сърце е много по-добре изучено от науката, отколкото любовта, основана на манията или зависимостта. И има едно много просто обяснение за това: исторически и културно понятието за прекомерна, страстна и сляпа любов се превърна в нещо възхитително и дори вдъхновяващо.

Но нека бъдем честни: бяхме вдъхновени от идеята, че истински влюбени са тези, които са готови да дадат всичко на партньора наведнъж. Тези, с които можем да свържем двете половини на сърцето в едно цяло, с които дишаме един и същ въздух, освобождаваме се от всичките си страхове и преставаме да бъдем самотни. Трябва обаче да внимавате с тези идеи, защото всички те крият в себе си нещо фалшиво, горчиво и наситено с безмилостната отрова на самозаблудата.

Трябва да помним, че взаимоотношенията, основани на любовната обич, са безразсъдни, защото те добре владеят самия инструмент, който унищожава всички наши личностни черти: самочувствие, вяра в способностите ни и т.н.

Освен това, когато ставаме обект на този тип зависима любов, колкото и странно да звучи, ние не разбираме какво точно ни ослепява.

Любовта е по-силна от вашите страхове, самота и навици

Невролозите ни казват, че любовта е обсебена, защото се контролира от нивото на серотонин в кръвта. Това може да накара човек да се държи безразсъдно, тъй като и мозъчната кора, и амигдалата частично губят контрол над "веригата си на контрол".

Запомнете това

Съзнателната любов е способността да се постигне хармония на сърцата, така че те да могат заедно да се наслаждават на красотата на света, като винаги са на една и съща дължина на вълната. Това е, което хората наричат съзнателна двойка. И този невероятен аспект на любовта - "осъзнаването на двойката" - се крепи на три основни принципа:

Компромис

Компромисът означава любов и уважение не само към друг човек, но и към себе си. Трябва да се погрижим за собственото си психологическо благополучие, за да можем да се предадем напълно на любовта на партньора си.

Комуникация

Всички щастливи двойки могат да обсъждат възникващи проблеми помежду си. Те слушат взаимно аргументите си, решителни, състрадателни и толкова близки, че не оставят място за егоизъм или изнудване.

Взаимност

Кореспонденцията не е нищо друго освен взаимност, когато разбираме, че да обичаш е не само да даваш, но и да приемаш.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама