Ще те обичам, докато достойнството ми не каже: "Стига!"


Ще те обичам, докато достойнството ми не каже: "Стига!"
Снимка: iStock

Във всяка връзка, независимо дали е романтична, или приятелска, трябва да уважаваме както другия човек, така и себе си. В противен случай отношенията ни са обречени на провал. Вече е въпрос само на време - кога търпението ви ще избухне и ще кажете: „Стига!“

Достойнството е нашата лична и емоционална граница, която работи като един вид психологически щит. Тоест, ние поставяме линията, която никой не трябва да прекрачва. И хармонията, и здравето на нашите взаимоотношения и социални връзки зависят от това къде ще бъдат разположени. В близки отношения сме по-уязвими. И веднага щом започнем да правим отстъпки, изтласквайки все повече и повече тази линия, веднага ставаме зависими от други хора. Щитът ни започва да се руши точно пред очите ни!

Ако спрем дори за секунда и разгледаме ситуацията отстрани, ще се ужасим.

Най-вероятно се опитваме да не мислим за това, защото сме под въздействието на много вредни предразсъдъци, че ако обичаме някого, трябва да му даваме всичко, без да очакваме нищо в замяна.

Понякога е наистина трудно да различим истинско проявление на любовта от емоционалната манипулация. И това е много важно, защото под атака е собственото ни достойнство.

Достойнството е самоуважение

Ще те обичам, докато достойнството ми не каже: "Стига!"

Ако някога сте усещали това, тогава трябва да помните вътрешния процес, предшествал осъзнаването, че любовта също има граница. Това се нарича - собствено достойнство.

Хората по един или друг начин влияят на нашето самочувствие. Въпреки че всички, разбира се, многократно сме чели съвети, че само ние самите имаме право да решаваме какво заслужаваме. Но всъщност любимите хора все още ни влияят и то много. Да, тяхното мнение не е определящ фактор, но да се отрече съществуването му би било глупаво.

Нещо повече, канадската изследователка Нора Джейкъбсън намира тясна връзка между достойнството и здравето: ако сме подложени на малтретиране, тогава се разболяваме и изпадаме в депресия - много по-често.

Щастието и спокойствието в душата зависят от това.

Когато се влюбим, ние отваряме душите и сърцата си. И ние го правим абсолютно безплатно. И е правилно - ако не рискувате да станете уязвими, никога няма да разберете какво е любовта. Скачаме с глава в океана от чувства и се чувстваме щастливи.

Имайте предвид обаче, че сте заложили: самочувствието ви, достойнството ви и правото ви да бъдете щастливи. Всеки човек има право да изисква уважение към себе си. И ако не го получи, трябва да сложи край на тези негативни отношения и да каже: „Стига!“

Никой няма право и не бива да ви казва как да живеете или да сте щастливи. Човек, който наистина ви обича, никога няма да манипулира или унижава вашето достойнство.

Да запазите достойнство е много важно. Не забравяйте за това нито за минута, защото от това зависят щастието и спокойствието в душата ви.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама