Защо любовта кара хората да страдат?


Защо любовта кара хората да страдат?
Снимка: iStock/Guliver

Защо любовта кара хората да страдат? Във филмите тя винаги е пълна с цветове и слънчева светлина, но в реалния живот любовта е напълно различна. Да си влюбен почти винаги означава страдание. Нека не е през цялото време, но за известно време със сигурност. Безспорно много хора изпитват болка, защото чувстват някакво физическо или психическо насилие от партньора си. Но тази статия изобщо не е за това.

Ще поговорим за това защо романтичните взаимоотношения изпълват живота на човек с болка и страдание понякога. И отговорите може да ви изненадат!

Несигурност за бъдещето

Една от най-сериозните причини, поради която любовта носи страдание, е нейната несигурност. Любовта е прекрасно чувство, което ни причинява еуфория и щастие. Бързо свикваме с комфорта и безопасността и не искаме да ги загубим. Но, за съжаление, любовта не дава никакви гаранции. И личният ни опит постоянно ни повтаря това. Сърцето много се страхува, че връзката ни ще бъде като всички останали отношения и в крайна сметка ще донесе само болка. Отново. Следователно причината за страданието ни е несигурността за бъдещето на нашите взаимоотношения и какво ще се случи след време.

НЯМА НЕПОДХОДЯЩО ВРЕМЕ ЗА ИСТИНСКИ ЧУВСТВА

Очаквания

За съжаление, мисли за бъдещето развалят любовта и отношенията. Много често, вместо да се наслаждаваме на настоящето, ние гледаме напред. Може би сега сте уверени в настоящата си връзка, но притеснението за утре понякога ви кара да страдате както физически, така и емоционално. Рояк от въпроси се върти в главата ви "Кога ще се видим отново?", "Какво ще правим този уикенд?", "Кога ще започнем да живеем заедно?", "Кога ще ме запознае с приятелите си?"...

Отново притесненията за бъдещето, дори и да сте в силна връзка, могат да бъдат болезнени. И симптомите ще бъдат същите като описаните по-горе. Освен това може да забележите, че сте станали взискателни и натрапчиви и нито първото, нито второто определено ще зарадват партньора ви. Затова спрете да мислите толкова много за бъдещето и се съсредоточете върху настоящето си.

Химическа катастрофа

Друга причина за болезнеността на любовта е свързана с химията на човешкото тяло. Когато се влюбим, тялото ни е изпълнено с всевъзможни и невероятни химични съединения. Любовта и страстта стимулират производството на допамин, серотонин, окситоцин и ендорфини. Всички те подобряват благосъстоянието ни толкова много, че в резултат на това развиваме пристрастяване. А фактът, че тялото ги произвежда само в определени случаи (например появата на романтични чувства по отношение на друг човек), причинява своеобразно разпадане в моменти на "спокойствие".

Сега знаете защо след добре прекаран съвместен уикенд, делничните дни изглеждат толкова болезнени. Вашето тяло в буквалния смисъл на думата страда от липса на всички онези вещества, които ви карат да се чувствате добре. Но не можете да изпитате същите усещания, докато не се съберете отново с любимия човек. Този тип оттегляне е невероятно болезнен и затова сте готови да направите всичко, за да облекчите по някакъв начин страданията си. Тази нужда води до тревожно очакване за нова среща, което допълнително засилва болката.

Опитайте се да запазите хубавите спомени по-дълго. Те ще ви карат да се усмихвате!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Отношения


Реклама

С думи също може да се докосва. Дори по-нежно, отколкото с длани.

Януш Вишневски

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама