5 офис тайни, които шефовете не искат да знаете


5 офис тайни, които шефовете не искат да знаете
Снимка: iStock/Guliver

Нека си признаем, никой не знае всяка малка подробност, когато постъпва на нова работа. Няма глобална книга с правила, която да ви казва какво да правите и какво да избягвате. Това са неща, които идват с опит и разбира се, немалко грешки. Да, много е важно да бъдете любезни и учтиви, но все пак трябва да вземете предвид и някои факти от корпоративния свят, за да улесните съществуването си в него.

1. Не бързайте да приемете повишение

Повишаването обикновено идва с допълнителни отговорности, които може да не сте готови да поемете. Трябва да помислите дали моментът е подходящ и дали имате подходящите умения да се справите, без да „прегорите”. Ако решите да откажете повишението, бъдете честни с работодателя си относно причините. Обяснете защо смятате, че не сте готови да направите този скок. Не забравяйте да споделите силната си ангажираност с компанията, така че вашият работодател да знае колко сте отдадени, без да си помисли, че искате да напуснете.

2. Вашият мениджър не може да ви уволни

В големите компании има множество мениджъри, отговорни за различни сектори на бизнеса. Те са отговорни за своя екип и за това как се представят, но нямат силата да уволнят никого. Ако не са доволни от работата ви по една или друга причина - да, ще ви извикат и ще бъдете включени в план за подобряване на ефективността. Ако обаче работите в компания, където изпълнителният директор е ваш пряк началник, процесът на уволнение ще бъде много по-бърз.

5 ФРАЗИ, КОИТО ПРЕЧАТ НА УСПЕХА ВИ

3. Дори да сте най-добрите, няма да получите повишение веднага

Много амбициозни хора започват първата си работа с намерението да се изкачат по стълбата през първите няколко месеца. Но истината е, че не бива да очаквате повишение в близките 1-2 години. Те се нуждаят от вас, за да продължите да вършите работата си правилно и да допринасяте за техните цели.

4. IT специалистът вероятно знае много за вашия онлайн живот

Нека просто кажем, че всичко, което правите на работния си компютър, е видимо за IT отдела и вашия шеф. Като начало имейлите ви се архивират за неопределено време, дори личните. Цялото ви използване на интернет се следи и дори да изтриете историята на браузъра си, нищо няма да се промени. Активността на телефона ви също може да се проследява, ако сте свързани с Wi-Fi на компанията. Някои по-големи компании инсталират софтуер, който запазва всяка дума, която въведете в Google. Имайте и предвид, че вашата продуктивност се следи по този начин и ако не отговаря на стандартите на компанията, тогава може да започнете да търсите нова работа.

5. HR никога няма да предпочете да защити вас вместо бизнеса

HR е отделът, в който ще отидете, ако сте претърпели някакъв вид тормоз или ако искате помощ. Не очаквайте обаче да разрешат проблемите, които имате с вашия мениджър. В крайна сметка те получават заплащане от компанията, така че на първо място обслужват нуждите на бизнеса. Тяхната работа е да се уверят, че всичко е в рамките на закона, а не на морала.

И ето защо, ако подадете сигнал за нещо, което нарушава закона, те ще трябва да нарушат поверителността си. Те са длъжни да информират властите, за да могат да разследват даден въпрос задълбочено. Така че, ако изпитвате расова дискриминация или злоупотреба, твърденията ви може да не останат между вас и тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама