"Без извинения": Как да постигнем успехи в личния и професионалния си живот


"Без извинения": Как да постигнем успехи в личния и професионалния си живот
Снимка: iStock

Така както самодисциплината е ключът към успеха, липсата ѝ е основната причина за провала, недоволството, ниските постижения и нещастието ни. Липсата на самодисциплина ни кара да си измисляме извинения и да се продаваме евтино.

Може би най-големите врагове на успеха, щастието и личната реализация са пътят на най-малкото съпротивление и факторът непосредствен интерес.

Пътят на най-малкото съпротивление е най-лесният път. Хората винаги гледат да си спестят усилията. Идват на работа в последната минута и си тръгват веднага щом им се удаде възможност. Търсят схеми за бързо забогатяване и лесни пари. С течение на времето развиват навика винаги да търсят по-лесен и по-бърз начин да постигнат това, което искат, вместо да направят онова, което е по-трудно, но ще им донесе истински успех.

Факторът непосредствен интерес е допълнение към закона за най-малкото съпротивление и води с още по-голяма сила хората към провал и неуспехи. Принципът тук е, че хората неизменно търсят най-бързия и лесен начин да получат това, което искат, веднага, с малка или никаква загриженост за дългосрочните последици от своето поведение. С други думи, повечето хора правят това, което е в техен краткосрочен интерес, което е забавно и лесно, а не онова, което е необходимо, за да постигнат успех.

Вижте още: 6 мощни начина да развиете самодисциплина

Всеки ден и даже всяка минута вие водите вътрешна битка между това да правите правилните, трудни и необходими неща (сякаш ангел е седнал на едното ви рамо) или да правите онова, което е забавно, лесно, без да има някаква ценност (като дявол, който е седнал на другото ви рамо). Всяка минута, всеки ден трябва да печелите битката с фактора непосредствен интерес и да се противопоставяте на привличането на пътя на най-малкото съпротивление, ако наистина искате да постигнете всичко, на което сте способни.

Поемете контрола

Друго определение за самодисциплината е самообладание. Успех може да се постигне само когато човек владее своите емоции, страсти и влечения. Хората, които не могат да владеят страстите си, са слаби, разпуснати, безотговорни.

Самодисциплината може да се определи и като самоконтрол. Способността да контролирате себе си и своите действия, да контролирате думите и делата си, да сте сигурни, че вашите постъпки са синхронизирани с вашите дългосрочни цели и стремежи, е качество, присъщо на хората, които превъзхождат другите.

Дисциплината е и вид себеотрицание. Тя изисква да се откажете от лесните удоволствия, от изкушенията и да вършите само това, което знаете, че е правилно в дългосрочен план и уместно за този момент.

Самодисциплината изисква да отложите удовлетворението – да се откажете от чувството на задоволство в краткосрочен план, за да се наслаждавате на по-голямо възнаграждение в дългосрочен.

Вижте още: 35 съвета, които ще ви помогнат да забогатеете

***

Откъс от книгата "Без извинения" (изд. "Сиела"), написана от бизнесмена Брайън Трейси за амбициозни, решителни мъже и жени, които искат да постигнат всичко, което е възможно да постигнат в живота.

Може би най-важното прозрение по отношение на успеха е, че за да постигнете нещо значимо, трябва да станете различен човек. Не става въпрос за материалните неща, които постигате или придобивате, а за качествата на човека, който трябва да станете, за да постигнете много над средното. Развитието на самодисциплината е основният път, по който всичко ще стане възможно за вас. Тази книга ще ви послужи като ръководство стъпка по стъпка как да станете забележителен човек, способен на забележителни постижения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама