"Без извинения": Как да постигнем успехи в личния и професионалния си живот


"Без извинения": Как да постигнем успехи в личния и професионалния си живот
Снимка: iStock

Така както самодисциплината е ключът към успеха, липсата ѝ е основната причина за провала, недоволството, ниските постижения и нещастието ни. Липсата на самодисциплина ни кара да си измисляме извинения и да се продаваме евтино.

Може би най-големите врагове на успеха, щастието и личната реализация са пътят на най-малкото съпротивление и факторът непосредствен интерес.

Пътят на най-малкото съпротивление е най-лесният път. Хората винаги гледат да си спестят усилията. Идват на работа в последната минута и си тръгват веднага щом им се удаде възможност. Търсят схеми за бързо забогатяване и лесни пари. С течение на времето развиват навика винаги да търсят по-лесен и по-бърз начин да постигнат това, което искат, вместо да направят онова, което е по-трудно, но ще им донесе истински успех.

Факторът непосредствен интерес е допълнение към закона за най-малкото съпротивление и води с още по-голяма сила хората към провал и неуспехи. Принципът тук е, че хората неизменно търсят най-бързия и лесен начин да получат това, което искат, веднага, с малка или никаква загриженост за дългосрочните последици от своето поведение. С други думи, повечето хора правят това, което е в техен краткосрочен интерес, което е забавно и лесно, а не онова, което е необходимо, за да постигнат успех.

Вижте още: 6 мощни начина да развиете самодисциплина

Всеки ден и даже всяка минута вие водите вътрешна битка между това да правите правилните, трудни и необходими неща (сякаш ангел е седнал на едното ви рамо) или да правите онова, което е забавно, лесно, без да има някаква ценност (като дявол, който е седнал на другото ви рамо). Всяка минута, всеки ден трябва да печелите битката с фактора непосредствен интерес и да се противопоставяте на привличането на пътя на най-малкото съпротивление, ако наистина искате да постигнете всичко, на което сте способни.

Поемете контрола

Друго определение за самодисциплината е самообладание. Успех може да се постигне само когато човек владее своите емоции, страсти и влечения. Хората, които не могат да владеят страстите си, са слаби, разпуснати, безотговорни.

Самодисциплината може да се определи и като самоконтрол. Способността да контролирате себе си и своите действия, да контролирате думите и делата си, да сте сигурни, че вашите постъпки са синхронизирани с вашите дългосрочни цели и стремежи, е качество, присъщо на хората, които превъзхождат другите.

Дисциплината е и вид себеотрицание. Тя изисква да се откажете от лесните удоволствия, от изкушенията и да вършите само това, което знаете, че е правилно в дългосрочен план и уместно за този момент.

Самодисциплината изисква да отложите удовлетворението – да се откажете от чувството на задоволство в краткосрочен план, за да се наслаждавате на по-голямо възнаграждение в дългосрочен.

Вижте още: 35 съвета, които ще ви помогнат да забогатеете

***

Откъс от книгата "Без извинения" (изд. "Сиела"), написана от бизнесмена Брайън Трейси за амбициозни, решителни мъже и жени, които искат да постигнат всичко, което е възможно да постигнат в живота.

Може би най-важното прозрение по отношение на успеха е, че за да постигнете нещо значимо, трябва да станете различен човек. Не става въпрос за материалните неща, които постигате или придобивате, а за качествата на човека, който трябва да станете, за да постигнете много над средното. Развитието на самодисциплината е основният път, по който всичко ще стане възможно за вас. Тази книга ще ви послужи като ръководство стъпка по стъпка как да станете забележителен човек, способен на забележителни постижения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама