Българките получават с 15% по-ниски заплати от мъжете


Българките получават с 15% по-ниски заплати от мъжете
Снимка: iStock

Разликата в средните заплати между мъжете и жените в България през декември 2022 г. е 15,5%. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров на организирана от синдиката национална конференция за равнопоставеността на половете и условията на труд.

"Жените, за съжаление, работят в по-нископлатените сектори. Заетостта на мъжете доминира в две от трите най-високо платени икономически дейности. Например за създаване и разпространение на информация разликата между жените и мъжете е 33% - 5300 получава мъжът, 3600 получава жената в този сектор. 1760 лв. разлика, която е, може би, най-драматичната разлика. Заедно с финансите – 38% по-малко получава жената във финансовия сектор", заяви Пламен Димитров.

Вижте още: 4 финансови съвета, които ще подсигурят бъдещето ви

"Винаги, когато говорим каква е заетостта на жената в различните сектори на икономическото, социалното, общественото развитие, няма човек, който да каже, че жената е изключена в България от тези процеси. Ние имаме най-голям дял жени – предприемачи, в неправителствения сектор има голяма част реализирали се", заяви председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

"Огромната роля на образователната система учи децата на гражданско поведение, което ги прави по – достойни. Когато се задава въпросът какъв е оттенъкът за честването на 8-ми март, винаги някой ни връща във времето, когато се отдава почит към майката. Сега ангажиментите, грижите, мисията на жените по света са много по –големи", подчерта още Такева.

"По сектори мога да изброя предимствата и жените в медицината, образованието, в армията и тези, които участват в политиката, защото с всяка година те стават все по-успешни управленци. Колкото трудно в България да вървят процесите, се изгражда едно демократично и зряло общество", подчерта председателят на СБУ.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама