Жени с нестандартни професии


Жени с нестандартни професии
Снимка: pixabay.com

Разделението на професиите на мъжки и женски е тема, която, надяваме се, отдавна е останала в миналото. Несъмнено професионалния път и кариерата на човек не зависят по никакъв начин от пола, но все пак съществуват занимания, които си остават нетрадиционни или поне не толкова разпространени сред жените. Именно с нестандартни професии се занимават и дамите от нашата статия, но успешните им кариери доказват, че няма място за предразсъдъци, когато вършиш работата си с желание и отдаденост.

Лиз Роча, NASCAR

Изборът на кариера в автомобилната индустрия се счита за нестандартен сред представителите на нежния пол, но не и за Лиз Роча.

Страстта към колите и състезанията за първи път се разпалва в Лиз, когато e само на 3 години. Тя израства, гледайки NASCAR и мечтае един ден да работи в индустрията. Когато разбира за съществуването на NASCAR Technical Institute, Лиз осъзнава, че може да превърне мечтата си в реалност и започва да работи по въпроса. Макар да е сред малцината момичета в Института, това не й пречи да постигне целите си. Дори напротив, Лиз е целеустремена и решителна, и иска да докаже, че може да се справи точно толкова добре, колкото един мъж.

Първоначално момичето работи като техник за Volvo, а след дипломирането си успява да започне работа за RCR (Richard Childress Racing), един от най-големите състезателни отбори в NASCAR.

„Влизането в автомобилната индустрия ви прави силни и независими. Определено имаме нужда от повече жени в бранша. Можем да направим точно толкова, колкото и мъжете“, твърди Лиз.

Дженифър Шахади, играч на шах и покер


Следваща жена в списъка се казва Дженифър Шахади – писателка, шахматистка и полупрофесионален играч на покер. Дженифър е очарована от умствените спортове и развиването на логическите умения. Именно поради това тя се посвещава в популяризирането на тези спортове сред жените.

Освен в мисловните игри, Дженифър е добра и в думите. Тя е редактор на уебсайт, посветен на играта на шах, а наскоро издаде и най-новата си книга Chess Queens: The True Story of a Chess Champion and the Greatest Female Players of All Time. За почитателите на прочутия "Дамски гамбит", това е истинската житейска история на жена шампионка по шах, която пътува по света, за да се състезава с най-известните играчи в един спорт, доминиран от мъже.

Освен за популяризирането на шаха сред жените, Дженифър се отдава и на играта на покер. Шахади често може да бъде видяна да играе на масите на големи турнири, а също така и да пише в образователни сайтове на тема покер. В момента тя води класове по шах и е онлайн треньор по покер.

Стефани Фрапар, футболен съдия

Французойката Стефани Фрапар е сред най-популярните жени рефери в международния футбол. Тя успя да влезе неколкократно в история на футбола, като стана първата жена съдия, ръководеща редица ключови мачове в последните години. Стефани стана първата жена, която ръководи мач от Шампионската лига (Ювентус – Динамо Киев, 2020), от Суперкупата на Европа (Ливърпул – Челси, 2019), както и от Лига 1 (Амиен – Страсбург, 2019).

Наскоро стана ясно, че Стефани ще бъде и първата жена рефер на финала за Купата на Франция, който ще се играе на 7 май между Ница и Нант. Главният съдия на УЕФА Роберто Розети я описва като "една от най-добрите жени съдии, не само в Европа, но и в целия свят".

Ръководейки ключови събития от големи шампионати във футбола, Фрапар утъпква пътя и за следващите дами в съдийската професия.

Николина Манева, шофьор на ТИР

Николина Манева е позната като първата българка, международен шофьор на ТИР. Освен у нас, тя е била прочута и сред международните си колеги, като една от малцината дами зад волана на 40-тонен камион. Благодарение на професията си Николина е обиколила цял свят, включително държавите в Близкия изток като Иран и Ирак, където подобно занимание е още по-нетипично за жените.

Сред колегите си Николина е била позната като „сензацията на Балканите“. Наскоро тя се пенсионира се отдаде на спокойния живот на село, след 30 години трудов стаж зад волана. В днешни дни професията все още е рядкост за дамите, но постепенно все повече намират призванието си в транспортния бранш.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама