Как да спестим енергия през работния ден


Как да спестим енергия през работния ден
Снимка: iStock/Guliver

Ако след работа нямате достатъчно сили за нищо друго освен да се приберете у дома, най-вероятно правите нещо нередно.

Какво обикновено правите вечер? Срещате ли се с приятели, прекарвате ли време с децата си, ходите ли на фитнес или на кино? Или се оплаквате от преумора, прибирате се вкъщи с последните си сили и ви липсва нещо? Ако цялата ви енергия остава на работа, вероятно правите нещо нередно. Разбрахме как ефективно да изразходваме енергията си и къде да намерим нейните неочаквани източници.

Правете това, което обичате

Да започнем с очевидното. Никога няма да се почувстваме вдъхновени в края на деня, ако предишните 8 часа правим това, което мразим. Според проучвания на канадския университет в Алберта, за да се чувствате по-щастливи и по-малко уморени по време на работа, трябва ясно да разберете целта на това, което правите. Всеки ден се опитвайте да помислите кой би могъл да се възползва от работата ви, дори и само леко. Всяка работа има резултат, от който някой има нужда, не забравяйте това. След това се съсредоточете върху това, което работата ви дава лично на вас, какви са вашите нужди и какви цели се постигат.

И най-накрая, опитайте се да оцените това, че всеки ден, по време на работата ви, сте направили нещо значимо. Колкото по-често правите това просто упражнение с три стъпки, толкова по-щастливи и енергични ще се чувствате, толкова по-малък е шансът да се подложите на преумора.

Отворете прозорците

Първо, като проветряваме стаята, ние се разхлаждаме. Работим много по-уморени, когато температурата на въздуха достигне 28 градуса и повече. Второ, отваряйки прозорци, ние намаляваме концентрацията на въглероден диоксид, което някои експерти също свързват с работната умора.

„Концентрацията на въглероден диоксид се увеличава през деня, ако помещението не е оборудвано с подходяща вентилация“, обяснява Ричард Бари, специалист по домашен климат. Ако в офиса ви има малко или няма прозорци, вземете растения: те абсорбират въглероден диоксид и други замърсители на околната среда, които могат да допринесат за преумора.

Обърнете внимание на екрана на вашия компютър

Ако очите ви се уморят до края на деня, това може да е лошо настроен компютърен монитор. Специалисти препоръчват да се избират шрифтове, които се възприемат по-лесно от очите, нека те да не са много дребни. Важно е самият монитор да е разположен на разстояние от 33 до 59 см от лицето, а центърът на екрана да е приблизително на същото ниво с очите ви. И разбира се, не забравяйте да избършете екрана от прах - това може да изкриви изображението, като допълнително натоварва очите ви.

Но не спирайте само с екрана на компютъра, добре е да се погрижите и за самият компютър - компютрите имат нужда от профилактика за да работят бързо и да ви служат дълго време.

Ако не можете сами да почистите и обновите софтуера, може да се обърнете към фирма за компютърна поддръжка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Тъгата е ремонтът на душата. Понякога трябва да се сринеш до основи, за да се изградиш отново.

М. Авелок

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама