Как може една жена да се справи със стреса на лидерска позиция


Как може една жена да се справи със стреса на лидерска позиция
Снимка: iStock/Guliver

Стресът ни прави уязвими, включително и в професионален план. Можем да се чувстваме разочаровани, изтощени и да изливаме емоции върху другите, въпреки че, като лидер, трябва да вдъхновяваме подчинените и да останем пример за тях.

Нервното пренапрежение води до емоционални сривове и често до пълна загуба на интерес към работата. Хроничният стрес е ​​една от най-честите причини, поради която хората напускат мечтаната си позиция.

Не чакайте момента, в който ще стигнете до бърнаут, защото има много начини да намалите последиците от стреса.

1. Различавайте "добрия" от 'лошия" стрес

В книгата "Обратната страна на стреса" американският психолог и преподавател от университета в Станфорд Кели Макгонигал твърди, че не целият стрес е лош за организма. Положителният (нарича се "еустрис"), "стресът с щастлив край" може да бъде свързан с нови интересни задачи, възможности за растеж и развитие, емоционално завръщане на подчинените. Но дори това може да се превърне в сериозен проблем, ако изпитвате прекалено дълго напрежение. Ето защо, дори и да сте щастливи на мястото си, уверете се, че периодите на активно участие в работните дейности се заменят с почивка, а професионалните предизвикателства не се превръщат в самоцел.

2. Кажете "Не!"

Отдавна е известно, че жените имат по-добре развита способност за съпричастност, затова често поставят нуждите на други хора (например съпруг или дете) над техните собствени. Тази черта помага на жените лидери да изтеглят не само отделните служители, но и целия бизнес от трудни ситуации. Проучванията показват, че жените са по-склонни от мъжете да бъдат поверени на управляващи компании, чийто бизнес е изпаднал в лошо състояние.

Но съпричастността може да се окаже опасно качество: опитите да помогнем на всички около нас обикновено завършват със стрес, напрежение и усещане за безсилие. Затова си струва внимателно да планирате графика си и да се научите да не се разсейвате от всяка възникваща задача - много от тях трябва да бъдат изоставени без съжаление.

3. Участвайте в програми за развитие на жените

Възможно е да се справите със стреса не само индивидуално, но и на корпоративно ниво. В съвременните компании се появяват инициативи, които да помогнат на жените да изградят кариера и да им позволят по-ефективно да се справят с различни социални роли. Доброволците се учат да мотивират другите и да развиват емоционалната си интелигентност - и следователно устойчивост на стрес.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Кариера


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама