Как добрите лидери вземат решения


Как добрите лидери вземат решения
Снимка: iStock

Като изучаваме процесите на вземане на решения на някои от най-успешните лидери в историята, можем да придобием прозрения, които ще ни помогнат да вземем по-добри решения в собствения си живот и кариера. Ето няколко съвета, които ще са ви от полза.

1. Признайте силата на едно единствено решение

Лидерите вземат безброй решения всеки ден, но често един единствен избор има най-дълбоко въздействие. Като разбират важността на тези ключови моменти, лидерите могат по-добре да се подготвят да правят разумни преценки.

2. Събирайте информация и търсете различни гледни точки

Ефективното вземане на решения изисква дълбоко разбиране на ситуацията. Лидерите трябва да събират възможно най-много информация и да търсят прозренията на другите, дори и тези, с които не са съгласни.

3. Обмислете дългосрочните последствия от вашите действия

Лесно е да се увлечете в краткосрочните нужди на една организация, но великите лидери винаги обмислят дългосрочните последици от своите решения. Те се питат: "Какво ще означава това решение за нашата компания, нашите клиенти и нашето общество през следващите години?"

Вижте още: Ако искате да ви уважават на работа, кажете сбогом на тези 5 поведения

4. Бъдете готови да поемате рискове

Някои от най-последователните решения в историята бяха взети от лидери, които бяха готови да поемат пресметнати рискове. Иновациите и напредъкът често изискват готовност да се излезе извън зоната на комфорт.

5. Не се страхувайте да промените решението си

Новата информация и променящите се обстоятелства могат да наложат преразглеждане и преразглеждане на предишни решения. Лидерите трябва да бъдат гъвкави и адаптивни, готови да коригират своя курс според нуждите.

6. Учете се от грешките си

Всеки прави грешки, но великите лидери се учат от тях. Те използват грешните си стъпки като възможности за растеж и подобрение.

7. Не позволявайте на егото ви да ви пречи

Лидерите, които са твърде горди или не желаят да признаят грешките си, никога няма да достигнат пълния си потенциал. Смирението е от съществено значение за ефективното вземане на решения.

Вижте още: 4 психологически навика, които ще ви направят по-успешни

8. Комуникирайте решенията си ефективно

След като бъде взето решение, важно е то да се съобщи ясно и кратко на онези, които ще бъдат засегнати от него. Това ще помогне за намаляване на объркването и изграждане на доверие.

9. Бъдете решителни

Във времена на криза или несигурност лидерите трябва да могат да вземат бързи и решителни решения. Това може да е трудно, но е от съществено значение за ефективното лидерство.

10. Не се страхувайте да делегирате

Лидерите не могат да направят всичко сами, така че е важно да делегирате задачите на другите. Това ще им освободи време да се съсредоточат върху най-важните решения.

11. Създайте култура на обратна връзка

Културата на обратна връзка ще помогне да се гарантира, че лидерите вземат разумни решения. Насърчавайте служителите да споделят своите мисли и идеи, дори и да са критични.

12. Никога не спирайте да учите

Светът непрекъснато се променя, така че лидерите трябва да учат през целия живот. Те трябва да четат книги, да посещават конференции и да говорят с други лидери, за да бъдат в крак с най-новите тенденции.

Вижте още: Ето как хибридната работа влияе върху жените

13. Бъдете автентични

Лидерите, които са истински и автентични, ще бъдат по-доверени и уважавани от своите последователи. Това ще създаде по-положителна и продуктивна работна среда.

14. Имайте визия за бъдещето

Великите лидери имат ясна визия за бъдещето на своята организация. Тази визия ще вдъхнови и мотивира другите да ги следват.

15. Ръководете почтено

Лидерите, които са честни и етични, ще изградят здрава основа на доверие за своята организация. Това ще привлече и задържи най-добрите таланти и ще улесни преодоляването на бури в бъдеще.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Лошата новина е, че времето лети. А добрата новина е, че ти си пилотът.

Майкъл Алтшулер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама