10 ежедневни рутини на щастливия човек


10 ежедневни рутини на щастливия човек
Снимка: iStock

Има ли тайна за щастливия живот? Няма магическа формула, която незабавно да преобрази живота ви. Пътят към щастливия живот е постлан със здравословни навици, като грижа за физическото и психическото здраве, прекарване на време сред природата и добри отношения с приятели и семейство, пише професор Артур Брукс. Всеки търси щастлив живот и за да го намерят, мнозина следват утъпкания път с мотивационни книги и статии за самопомощ. И постоянно се питаме какви са характеристиките на хората, които са най-щастливи в живота. Проблемът с инструкциите в книгата е, че след тях обикновено няма действие. И когато не можем да постигнем всичко, което тези книги ни обещават, се получава обратният ефект: изпадаме в още по-голяма депресия, виждайки, че щастието е твърде далече, обяснява проф. Артур Брукс за изданието Atlantik. В опит да създаде списък с ефективни и приложими съвети, екип от експерти проведе проучване през 2020 г.

Вижте още: 10 правила на икигай за дълъг и щастлив живот

Днес ви представяме 10 извода, до които са стигнали учените в изследването на щастливия живот:

1. Инвестирайте емоции, а не пари в семейството и приятелите

Дори ако първият импулс е да се купуват неща за любимите хора, изследванията показват, че е по-полезно да се инвестира в подобряване на отношенията с близки хора чрез споделени преживявания и прекарване на свободното време с тях.

2. Социални връзки

Социалният капитал, който получавате чрез участие в различни организации – независимо дали е официална или не – има добре известни предимства. Създава чувство за принадлежност и ни предпазва от изолация и самота.

3. Умствено и физически активни

С този съвет всеки може да прави каквото си иска, в зависимост от това с колко пари и време разполага. Но най-лесното нещо е да се опитате да ходите по един час и да четете любима книга, преди да заспите, вместо да ровите в социалните мрежи.

Вижте още: 5 типа хора, които трябва да премахнете от живота си преди 2024 година

4. Вяра

Няма нужда да сте религиозен човек в традиционния смисъл, за да сте щастливи, се препоръчва да следвате своя философски или духовен път. Опитайте се да намерите истини, които надхвърлят ежедневието ви.

5. "Здрав дух, здраво тяло"

Този съвет е сложна вариация на точка 3. Ежедневните разходки трябва да бъдат допълнени с добре установен план за упражнения. Изследванията показват, че редовната физическа активност помага за подобряване на настроението и социалната адаптация.

6. Бъдете добри, за да сте щастливи

Установено е, че положителното ни отношение към познатите и непознатите хора, с които се срещаме в ежедневието ни, не зарежда само тях, ами и самите нас.

7.Бъдете щедри

Алтруизмът към другите произвежда допамин, серотонин и окситоцин в мозъка, невротрансмитери, които са химичната формула на щастието.

8. Грижете се за здравето си

От всички здравословни проблеми, тези, които причиняват най-много дискомфорт, обикновено са хронична болка и тревожност. Не пренебрегвайте редовните системни прегледи и посещения при зъболекар. Ако емоциите ви пречат да вършите работа или са пречка в любовните и социалните ви отношения, посетете психолог.

Вижте още: 3 неща, които трябва да направите, преди да настъпи 2024

9. Прекарвайте време сред природата

Проучванията показват, че в сравнение с градските разходки, тези сред природата значително намаляват стреса, подобряват настроението и дори помагат за паметта.

10. Общувайте с колеги извън работата

Изследванията показват, че приятелствата на работното място повишават ангажираността на служителите, което е свързано с щастието и продуктивността на служителите.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама