7 звезди с рак на гърдата, които не се предават


7 звезди с рак на гърдата, които не се предават
Снимка: Getty Images/Guliver

През 1985 г. Американското онкологично дружество обявява октомври за месец за превенция на рака на гърдата. Това заболяване засяга милиони жени по света. Битката с него е тежка и мъчителна, но е важно да се знае, че ако се открие навреме, ракът на гърдата е лечим. Немалко известни личности също се борят с тази болест и вдъхновяват всички останали със своя пример.

Известните не са някакви свръхчовеци, каквито медиите се опитват да ги изкарат. Но те със сигурност са ролеви модели с много големи възможности за влияние. Всяка от тези седем жени по-долу носи своите белези от битката, но не се предава. Те са тук, за да ни вдъхновят, да ни покажат, че не сме сами и че можем да се справим с коварната болест – както го направиха те.

1. Кристина Апългейт

Обичайно актрисата Кристина Апългейт се смее, но когато става дума за превенция на рака на гърдата, е напълно сериозна.

През 2008 г. нейният лекар й назначил допълнителни тестове извън обичайната мамография, тъй като забелязал, че едната й гърда е по-плътна. Диагностицирана е като носител на BRCA ген, което означава, че тялото й е по-склонно да развие рак на гърдата и яйчниците.

Макар Апългейт да има късмета да може да си плаща медицинските сметки, тя осъзнава, че повечето застрахователни компании не покриват тестовете за рак на гърдата. За да помогне на колкото се може повече жени, тя основава организацията Right Action for Women, която осигурява финансова подкрепа на жени в риск.

Ето какво казва тя:

"Невероятно е колко много е напреднала хирургията за последните 6 години, откакто аз бях диагностицирана с рак. Много неща са се променили. Видях скоро момичета с гръдни импланти и това бяха най-хубавите гърди, които бях виждала през живота си. Гледайте на нещата позитивно – това може да е начин да се сдобиете с по-хубави гърди, отколкото сте имали преди."

2. Робин Робъртс

Водещата на Good Morning America Робин Робъртс има много постижения зад гърба си – започва кариерата си като спортен репортер, получава шанса да интервюира влиятелни жени като Хилъри Клинтън, а през 2013 е удостоена с наградата Espy.

Битката с рака е едно от най-трудните й постижения. Диагностицирана е през 2007 година, а от химиотерапията получава редки кръвни усложнения, заради които се оттегля от предаването през 2011 г.

Робин казва:

"Намерих бучката при самопреглед. Познавам тялото си и усетих, че това е нещо различно – твърда бучка в гърдата ми. Ако не се преглеждах сама, нямаше да го открия."

3. Джуди Блум

Джуди Блум е автор на много популярни книги за деца и възрастни. За съжаление, дори най-любимите автори, чиито думи живеят свой собствен живот сред страниците, не са неуязвими и имунизирани срещу страшното заболяване.

Блум съобщава за диагнозата си в своя блог през 2012 г.

"Медицинските диагнози могат да те накарат да се чувстваш сама и изплашена. Когато става дума за рак на гърдата, знай, че не си сама и макар да е наистина плашещо, има още много чудесни жени като теб, които ще ти помогнат да преминеш през изпитанието – пише Блум."

4. Джулия Луис-Драйфус

Актрисата Джулия Луис-Драйфус имаше много успешна година – счупи рекорда за най-много получени награди Еми, а освен това за шеста поредна година получи наградата за водеща актриса в комедиен сериал.

Беше много тъжно да научим, че е диагностицирана с рак на гърдата. Но тя разкри заболяването си в социалните медии по един много вдъхновяващ начин.

Ето какво написа актрисата:

"Една от осем жени се разболява от рак на гърдата. Днес аз съм тази. Добрата новина е, че имам страхотна група за подкрепа и любящи роднини и приятели, както и чудесна здравна застраховка. Лошата новина е, че не всички жени имат такъв късмет, затова нека се борим заедно и да направим универсалното здравеопазване реалност."

5. Джулиана Ранчич

Изминаха шест години, откак телевизионната водеща Джулиана Ранчич обяви, че на 36-годишна възраст е диагностицирана с рак на гърдата и трябва да претърпи двойна мастектомия.

Тя стартира своя собствена инициатива, наречена Fab-U-Wish, която подкрепя жените, подложени на лечение за рак на гърдата, като им предлага финансова помощ. Тази година спонсор на нейната кауза е Alba Botanica, както и The Pink Agenda:

Ранчич пише:

"Чрез партньорството си с FAB-U-WISH и The Pink Agenda, марката Alba Botanica помага на жените, които преминават през тежката битка с рака да се чувстват по-добре в най-тежките си моменти. Гордея се, че работим заедно в стремежа си да намерим лечение за болестта."

6. Уанда Сайкс

Актрисата Уанда Сайкс е диагностицирана с неинвазивен рак след операция за намаляване на гърдите през 2011 г.

Макар нейният случай да е с нисък риск, тя се съгласява на двойна мастектомия като предпазна мярка, за да избегне по-сериозна диагноза в бъдеще.

Сайкс пише:

"Взех това решение, защото обичам живота и знам, че съм благословена. Децата също имат значение, защото искам да бъда до тях. Белезите ми? Почти не ги забелязвам. Чувствам се цялостна, наистина. Защото всеки ден си казвам "Нямам рак". Аз съм здрава и това е прекрасно.

7. Маги Смит

Маги Смит, която познаваме като професор Макгонагъл от "Хари Потър" е диагностицирана с рак на гърдата през 2009 г. По това време тя е на 74 години.

Никога не бихте го разбрали, гледайки филма, но Смит преминава през дълго химиотерапевтично лечение, докато снима "Хари Потър и Нечистокръвния принц". Макар да признава, че се е чудела дали да продължава с театъра, тя все пак засне и "Хари Потър и даровете на смъртта" и започна сериала "Даунтън Аби".

След като приключва с терапията и филмовите проекти, Смит признава:

"През последните няколко години не знаех на кой свят съм. Едва сега започвам да се чувствам отново като човек. Енергията ми се връща. Трябва отново да дойда на себе си."

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама