Амбиверт: 5 знака, че сте микс между интроверт и екстроверт


Амбиверт: 5 знака, че сте микс между интроверт и екстроверт
Снимка: iStock

Щраквате върху забавен онлайн тест: „Интроверт ли сте или екстроверт?“ Мислите, че това е лесно за определяне. Но осъзнавате, че въпросите изглеждат неясни и нямате точен отговор. Налага ви се да избирате между това да прекарате уикенда си в брънчове и партита или да на дивана с книга в ръка - нито една от двете ситуации не ви подхожда. И това е напълно окей, защото може би просто сте амбиверт.

Вижте още: Силата на самодисциплината: 7 съвета как да я овладеете

Какво е амбиверт?

Амбивертът е човек, който не е нито интроверт, нито екстроверт, а по-скоро комбинация от двете.

Известният психиатър и психоаналитик Карл Юнг популяризира термините интровертност и екстровертност през 20-те години на миналия век, въпреки че съвременното разбиране и употреба не са същите като оригиналната концепция на Юнг.

Ако екстровертите черпят енергия от хората около себе си, а интровертите черпят енергия от самотата, амбивертите са някъде по средата. Те са много по-често срещани, отколкото си мислите - съставляват между половината и две трети от населението, което означава, че мнозинството от хората всъщност са амбиверти.

Как да разберете дали сте амбиверт?

1. Лесно се адаптирате в различните ситуации

Ако екстровертите са социални пеперуди, а интровертите са вълци единаци, амбивертите са хамелеони. Те се наслаждават еднакво на партита и време насаме.

2. Хората ви описват различно

Някои биха казали, че сте социална пеперуда, докато други ви определят като тих човек. Амбивертите са по-трудни за откриване и в зависимост от типа взаимоотношения, които имате с хората, те могат да ви класифицират като свръхсоциални или по-сдържани.

3. Предпочитате хибриден режим на работа

Що се отнася до работната среда, амбивертите предпочитат хибриден режим на работа - някои дни в екип, а други от уюта на собствения им дом. Това, разбира се, може да бъде огромен актив, когато става въпрос за повишение или нова работа - работите добре с другите, но не е задължително.

Вижте още: 6 неща, които силните и уверени жени правят по различен начин

4. Планирате добре свободното си време

Амбивертите често са много наясно със себе си, което означава, че знаят колко общуване им е необходимо. Ако сте интроверт, може да се чувствате изморени след уикенда, в случай, че сте имали твърде много ангажименти и не сте успели да заредите правилно социалната си батерия. Ако сте екстроверт и не сте успели да постигнете всеки социален ангажимент, който искате, може да се почувствате така, сякаш сте загубили ценно време. На амбивертите им е много по-лесно да намерят правилния баланс.

5. Често сте самокритични

Майкъл Алси, клиничен психолог, лектор на TEDx и автор отбелязва в Psychology Today, че въпреки че амбивертите имат много силни страни, понякога те не са подкрепени в разбирането как да оптимизират тези силни страни.

„Ако сте амбиверт, може да страдате от фини форми на самокритичност и срам, че не сте нито екстроверт, нито интроверт, че привидно нямате категория и общност. Вместо това си казвате: „Нямам нужда да си почивам: аз съм екстроверт!“ или „Защо съм толкова неспокоен на това парти? Мислех, че съм интроверт.“

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Светът е огледало на твоите мисли, чувства и действия и винаги ще ги връща обратно към теб.

Дийпак Чопра

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама