Дневниците на принцесата: Хая, която загърби кралските закони


Дневниците на принцесата: Хая, която загърби кралските закони
Снимка: Getty/Guliver Images

Мислите си, че принцесите живеят само в детските приказки? Те съществуват наистина и още как! Не е тайна, че когато стане дума за принцеси, Кейт Мидълтън и Меган Маркъл доминират и в заглавията, и в асоциациите на хората. Вече сме ви представяли отблизо редица дами със синя кръв – армейският кадет Сара, която е принцеса на Бруней, Джетсун Пема, по-известна катоХималайската Кейт Мидълтън и Стефани Мари, внучка на Грейс Кели и прочута като „Дивото дете на Монако“.

Принцеса Хая Бин ал Хюсеин стана известна с това, че миналата година избяга от съпруга си, владетеля на Дубай, шейх Мохамед Ал Мактум. Както се досещате, това е изключително смела и необичайна за ОАЕ постъпка. Освен това, принцеса Хая поиска защита от Върховния съд в Лондон и се бори за пълно попечителство на децата си. Стана ясно, че се страхува за живота си, затова се крие в градска къща в центъра на Лондон. Дори пропусна кралските конни състезания в Аскот, едно от най-важните събития за висшето общество, макар всяка година да е там.

Принцеса Хая е родена през май 1974 година. Баща й е крал Хюсеин от Йордания, а майка й е кралица Алия ал-Хюсеин. Тя е само на 3 години, когато майка й загива при катастрофа с хеликоптер в южната част на страната. Настоящият владетел на Йордания, цар Абдула II, е нейн полубрат.

Смелата принцеса, на която светът се възхищава, прекарва много време във Великобритания още като дете. Тя завършва средното си образование в Badminton School в Бристол, а след това следва политика, философия и икономика в Оксфорд.

Интересен факт е, че принцеса Хая е единствената жена, която има право да управлява тежки камиони в Йордания. Интересите й обаче съвсем не се ограничават до стрелба и големи превозни средства.

Нейната истинска страст са конете и когато се завръща в родната Йордания, тя решава, че иска да гради кариера в спорта. И макар цялото общество да я осъжда строго и да казва, че майка ѝ никога не би направила подобно нещо, баща ѝ, крал Хюсеин, твърдо застава зад нея. Няколко години по-късно се появява и първият й кон, кръстен Скандал. „Преговорите“ между баща и дъщеря са разказани години по-късно от принцеса Хая. Оказва се, че точно едно изречение е променило мнението на краля, а именно „Татко, всяка принцеса си има скандал и уверявам те, по-добре е той да дойде на четири крака, от колкото на два!“ Дълги години принцесата е професионален състезател по конна езда, като дори е представяла Йордания на Олимпиадата през 2000 година в Сидни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама