Истинското значение на израза „нямам време“


Истинското значение на израза „нямам време“
Снимка: iStock/Guliver

Колко често чувате фразата "Съжалявам, нямам време", когато молите приятел да отиде някъде или искате помощ от близки? Може би сами сте казвали това на други хора и то не веднъж. И ако понякога това извинение е вярно, то в други случаи има съвсем различно значение.

Какво наистина се крие зад фразата "нямам време"?

Ако чуем това, обикновено приемаме думите за истина. В крайна сметка, кои сме ние, за да определяме свободното време на другите? Но дълбоко в сърцата си имаме съмнения относно истинността на такъв отговор. И единствената причина за съмнение е фактът, че ние самите понякога прибягваме до подобни трикове. И така, какво всъщност се крие зад тази фраза? Има няколко опции и те са изброени по-долу.

1. „Наистина имам какво да правя и просто не мога да ти помогна.“

Повечето от нас поемат твърде много и когато е необходимо или искаме да помогнем на някого с нещо, просто нямаме време да се справим с всички текущи проблеми.

2. „Имам по-важни неща за вършене от това.“

Звучи жестоко, но понякога някои неща имат по-висок приоритет от други.

3. „Свободен съм, но не искам да правя това.“

Хората не винаги са в добро настроение, може да са уморени или това, което предлагате, просто да не им харесва. Може би точно в този момент искат да се отпуснат на дивана с хубава книга в ръце или с чаша вино, но им е трудно да признаят, че по-скоро не биха прекарали време с вас.

4. „Нямам какво да правя, но не искам да обяснявам причината за отказа си.“

В някои ситуации е по-лесно да кажете истината, отколкото да се впускате в дълги обяснения защо нямате време или желание. Човек може да не е в настроение или просто не иска да прекарва време с вас. Това е бърз и сигурен начин да се откажете от нещо, избягвайки неприятни въпроси.

КАКВО ВСЪЩНОСТ ВИЖДАМЕ, КОГАТО ГЛЕДАМЕ НЕБЕТО?

Въпреки факта, че всички горепосочени причини за отказ са достатъчно обидни, трябва да разберем, че понякога и ние правим същото.

В 90% от случаите оправданието за такъв отказ е лъжа. Нищо чудно, защото никой не я крие.

Но от друга страна, вместо да се отдадем на тази лъжа, трябва да помислим как тя се отразява на приятелството и отношенията ни с другите.

Отделете време или кажете истината!

В крайна сметка всичко се свежда до приоритетите. За никого не е тайна, че имаме само 24 часа на ден и единственият въпрос е как ги управляваме. Всеки от нас винаги има избор дали да посвети време на нещо или не.

Оставете настрана всички извинения и бъдете честни. Обяснете защо нямате време. Може да е трудно, но ще бъде още по-лошо, ако с пропуските си съсипете отношенията си с роднини и близки приятели.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама
Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


 • Тези зодии ще имат невиждан късмет през...
  Тези зодии ще имат невиждан късмет през втората половина на 2022

  Представителите на тези 4 зодии ще имат повече късмет от останалите през втората половина на 2022 година. Те ще станат истински галеници на съдбата и ще усетят това във всяка една сфера на живота си. Овен  Овенът ще стане любимец на съдбата след юни. Той ще получи възможности за придобиване на богатство,...

 • Късметче за всяка зодия за 22 юни...
  Късметче за всяка зодия за 22 юни

  Овен Стара любов ще се завърне в живота ви и ще ви върне вярата в хората и това, че те се променят истински. Телец Заслужавате всичко хубаво под слънцето и ще го получите. Близнаци Очаква ви любовна магия незабравима. Любовно пожелание за 22 юни според зодията Рак Нова кола, за която...

 • Зодиите, които ще имат много ПАРИ през...
  Зодиите, които ще имат много ПАРИ през юли

  Лятото е любим сезон на малки и големи. Това е времето, когато хората се отдават на почивки, екскурзии и много забавления. Именно затова, често парите не стигат и в един момент се чудим къде е отишла заплатата. За някои зодиакални знака, обаче, това няма да е проблем. Те могат да направят своите смели...

 • Хороскоп за днес, 23 юни...
  Хороскоп за днес, 23 юни

  Овен През тази ден ще имате сили за изключителни подвизи. Сега е моментът да заложите бъдещето на големи дела и грандиозни планове. Телец  Денят е подходящ за работа и бизнес - бъдете активни, преследвайте целите си. Продължете започнатото, но отложете преговорите за по-сложните проекти. Близнаци Днес...

 • Хороскоп за днес, 22 юни...
  Хороскоп за днес, 22 юни

  Овен Това е ден за промени. Всяко преместване на мебелите или дребни ремонти ще протекат без да ги усетите и ще донесат още уют в дома ви. Телец Това е ден, в който да внимавате какво говорите. В никакъв случай не лъжете. Ако искате да постигнете нещо, вярвайте в силата на думите и ги използвайте правилно. Късметче...

 • 4 прически, които ще са хит през лято...
  4 прически, които ще са хит през лято 2022

  Лятото е онова време от годината, когато търсенето на нова визия е съвсем естествено. В крайна сметка лятото е време за свобода и ново начало, а освежаването на косата активира самоизразяването в нови начала. Ако топлото време ви вдъхновява да загубите няколко стратегически сантиметра, за да се сдобиете...

виж всички виж всички
Реклама
Реклама