Как да извлечем щастие дори и от неприятности


Как да извлечем щастие дори и от неприятности
Снимка: iStock

Това, което не ме убива, ме прави по-силен! Преживяването и преодоляването на проблеми може само да подобри живота ви и да ви направи по-щастливи. Последиците от стресови житейски събития - като загуба на любим човек, фатална диагноза, разруха, развод, природно бедствие, война или сексуално насилие - представляват все по-голям интерес за психолозите. Развитието на тази област на научните изследвания доведе до появата на нови термини като посттравматичен растеж, врастващ растеж и стресов растеж.

Какъв позитив може да получим от неприятностите?

Развитието на личната сила и устойчивост, подобряване на отношенията, духовно израстване, преминаване към нова цел с нова сила, заряд на благодарност и признателност. Никой не мечтае за неприятности, но интересното е, че много хора откриват, че тежките изпитания ги променят към по-добро. Често казват нещо от рода на: "Не исках това да се случи, но иначе не бих..." или "Не исках това, но благодарение на това станах по-добър човек".

Трудностите не са необходимо условие за развитие и никой по собствена свободна воля няма да избере страданието като учител, но фактът остава факт: неприятностите са прекрасен учител. Така че, ако всичко в живота ви е обърнато наопаки и се е объркало, не губете надежда. Ще излезете от тази ситуация, ставайки по-силен и по-добър.

Възстановяване и просперитет - човешката природа! Човек е изключително адаптивен, стабилен и прогресивен и може да цъфти дори при най-страшните обстоятелства. А цъфтящите хора не са непременно най-силните, най-смелите, най-здравите или най-добрите. Това са обикновени хора, избрали да оцелеят и да просперират. Между другото, само малък процент от хората, преминали през тежки неприятности, по-късно срещат хронични проблеми. Повечето се справят с бедствията и подобряват живота си във времето.

ЕТО КАК ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ЖИВОТЪТ ВИ, АКО ВСЕКИ ДЕН КАЗВАТЕ "БЛАГОДАРЯ"

Щастието е повече от приятен живот в лукс и лекота. По-скоро е свързано с намирането на собствена мисия. Искам да кажа, че ставаш по-щастлив, като си най-добрият човек, който можеш да бъдеш, благодарение на съпричастност, помощ, щедрост, общност, развитие, учене, притеснения и комуникация.

Много хора, преминали през особено стресиращи събития, излизат от тях по-състрадателни, мъдри, креативни и щедри. Те са почти на нивото на инстинктите, водени от желанието да помогнат на хората да избегнат болката, която самите те са изпитали. В моменти на неприятности ежедневието ни се нарушава и ние сме принудени да сме тук и сега и да изключваме автопилота.

Независимо от това, това е избор и той изисква съзнателни усилия, за да бъде щастлив в моменти на неприятности. Благодарността е един от начините да намерите щастие дори от ситуация, която ви заплашва с мрачно отчаяние. Основното е да сте готови да израствате под влияние на неприятности, да сте готови да копаете дълбоко, колкото искате, да намерите ползите и поуките, скрити в тези беди, да сте готови да цените развитието, да сте готови да изразите благодарност за възможността да внесете нещо ново и добро в живота си.

Щастието е, когато знаеш: "Мога да се справя. Ще издържа и за наградата ще стана по-силен".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама