Как да промените отношението си, ако не можете да промените ситуацията


Как да промените отношението си, ако не можете да промените ситуацията
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че не винаги сте в състояние да повлияете на ситуацията, определено можете да изберете свой собствен психологически и физически отговор на обстоятелствата.

Понякога промяната на физическите обстоятелства на ситуацията е или невъзможна, или изглежда много трудна. Може би просто искате да останете щастливи чрез минимални промени. Но какви опции остават, ако, да речем, сега не можете да получите работа или постоянно да се срещате с приятел, който ви разваля настроението всеки път?

Променете своето възприятие, възглед или мнение за ситуацията и това ще помогне да промените отношението си към нея.

Гръцкият философ Епиктет казва: „Хората се вълнуват, но не от нещата, които им се случват, а от принципите и мненията, които формират за тези неща“.

И съвременната наука за поведение напълно се съгласява с това. Американският психолог Алберт Елис, известен с разработването на рационално-емоционално-поведенческа терапия, обяснява, че реакцията на човек към определени събития до голяма степен се определя от неговата „визия“ за тези събития, а не от самите събития.

Не сте сигурни как да промените възприятието си и да подобрите подхода си към решаването на проблеми? По-долу предлагаме няколко прости съвета.

Признайте пред себе си, че сте недоволни

Не можете да промените нищо, освен ако не осъзнаете, че нещо изисква промяна. Прекъснете порочния кръг от желания нещата да се случат по различен начин и поемете контрола над мислите и реакциите си към събития и хора.

Разберете, че оптимизмът е избор

Вие сте родени без позитивен или отрицателен мироглед. Всички ваши възгледи са формирани у вас под влияние на житейския опит. Само някои ситуации могат да бъдат абсолютно лоши. Винаги се опитвайте да намерите няколко добри качества във всяка трудна ситуация и ги запишете, за да не ги забравите.

Използвайте положителни думи

Опитайте се да използвате фрази като „Надявам се“ и „Ще намерим решение“ през целия ден. Думите, които използвате, докато общувате, оказват сериозно влияние върху вашия мироглед и емоционална перспектива.

Общувайте с щастливи хора

Опитайте се да се обградите с приятели, които излъчват положителна енергия. Обърнете внимание на думите, с които описват как протича денят им.

Ще се изумите колко лесно е да определите дали те влияят на живота ви по добър или лош начин.

Използвайте утвърждения

Намерете цитат, който има смисъл за вас и го казвайте на глас всяка сутрин. Например фразата „нещо невероятно ще се случи днес“ насочва вашата енергия в положителна посока. Знам, звучи като някакъв „дзен“ и дори някак мистично, но това наистина е много прост и ефективен метод за препрограмиране на вашето подсъзнание.

Затова следващия път, когато срещнете затруднения, помнете тези 5 стъпки, за да промените светогледа и отношението си. Може да не сте в състояние да повлияете на ситуацията, но определено можете да изберете своя психологически и физически отговор на обстоятелствата. С течение на времето ще забележите истинска промяна във възгледите си, точно като вашите приятели или семейство!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Жените наистина управляват света. Още не са го осъзнали. Когато го осъзнаят, ние всички ще сме в голяма беда.

Доктор Леон

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама