Как да се научим да ценим нещата, които имаме


Как да се научим да ценим нещата, които имаме
Снимка: iStock/Guliver

Мозъкът ни принуждава да преследваме свежи впечатления, но положителните емоции могат да се получат и от това, което вече притежаваме.

Защо винаги искаме нови неща?

Хората трябва постоянно да получават нещо ново. Това е добре известно на търговците. Новите колекции дрехи и подобрените модели джаджи може да не са толкова различни от предишните. Но те, разбира се, са нови.

Корените на такава любов към неизвестното се зараждат в мозъка ни. Всяка новост провокира отделянето на допамин - невротрансмитер, който е важна част от системата за възнаграждение. Когато получим нещо ново, независимо дали става въпрос за обект или вълнуваща информация, изпитваме приятен хормонален прилив.

Всичко обаче става скучно с времето. Ние поемаме нещата, свикваме с новия статус или ситуация. Тяхната субективна стойност намалява и възниква необходимост от нови преживявания.

Древните хора вероятно са се справяли с това по-успешно, защото животът им е бил по-беден и по-обикновен. Но днес има толкова много изкушения, възможности и предложения, че е лесно да влезете в „допаминовия контур“. Това е ситуация, при която развитието на невротрансмитер не идва от резултата, а от процеса на очакването на нещо ново. И в крайна сметка, хората забравят колко ценни неща имат и винаги търсят нови и нови...

Как да се научим да обичаме и ценим това, което имаме?

Съсредоточете се върху малките детайли

Изберете най-важните неща за вас като премахнете всички ненужни. По-лесно ще е да разберете дали наистина имате нужда от нещо, или не. Така ще оцените наистина важните неща в живота си и ще разберете, че всъщност сте богати.

Разказвайте истории

За обекти, които са наистина скъпи за вас, и за дейности, които предизвикват постоянни положителни емоции, обикновено има някои събития или ценности. Да речем, че този шал ви е бил подарен от любим човек и услугата ви кара да се чувствате прекрасно, затова обичате да пиете чай от него. Когато този разказ се заличи и загуби своята значимост, емоционалната привързаност отслабва. Нещата стават просто парчета материал, а любимите ви занимания изглеждат безсмислени.

За да предотвратите това да се случва, периодично разказвайте на себе си и на другите за значенията, които стоят зад нещата, които притежавате.

Спрете да сравнявате себе си с другите

Това ще помогне за отделяне на личните нужди от външните. Действията на другите не са причина да правите същото, каквото правят те или да имате същите неща. Не се сравнявайте с тях. А и никога не може да сте сигурни какво изпитват и колко са щастливи с това, което имат. Дори ако ваши познати публикуват няколко прекрасни снимки в социалните мрежи, не можете да знаете дали изпитват истинско щастие. Можете да отговорите на подобни въпроси само за себе си.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Няма проблем човек да се пуска по течението, стига да може след това да се върне.

Миг Джагър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама