Прекалено дълго се притеснявах за онези хора, които ме приемаха за даденост


Прекалено дълго се притеснявах за онези хора, които ме приемаха за даденост
Снимка: iStock/Guliver

Чувствали ли сте някога, че сте толкова уморени от всичко, което се случва около вас? Мечтали ли сте някога за почивка от три-четири месеца – където и да е, само да не сте тук? Случвало ли ви се е да се приберете вкъщи след дълъг ден, като едва влачите краката си, защото сте се опитали да угодите на всички, освен на себе си?

Е, трябва да ви призная - преди и аз се чувствах така. През по-голямата част от живота си се притеснявах от твърде много хора, които не заслужаваха това внимание. Изпитвах ужасен стрес поради всевъзможни дребни неща, които дори не се поддадоха на моя контрол. Оказвах емоционална подкрепа на онези хора, които ме накараха в крайна сметка да разбера горчивата истина - те не се интересуваха от моите емоции, приемаха моята грижа за даденост.

КАК ЩЕ ИЗЖИВЕЕТЕ ЖИВОТА СИ ЗАВИСИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ ВАС

И тогава, достигайки лимита на силите си, погледнах на нещата от друга страна. И първата истина беше осъзнаването, че никой не ме кара да се притеснявам и да ми пука за мнението на други хора. Никой не е принуден да се тревожи за неща, които са напълно извън контрола му.

Изкуството на самоуважението се състои преди всичко в признаването на собствената значимост, способността да се защитаваме от негативни външни явления, както и способността да обръщаме внимание на онези събития и хора, които наистина го заслужават.

Смисълът на самоуважението е на първо място да се съсредоточите върху собствените си трудности. Защото ако не го направите, тогава никой друг няма да го направи за вас. Вие сами трябва да сте отговорни не само за собствените си действия, но и за техните последици.

Това означава - да не се задоволявате с посредствен живот, фалшива любов, застояли отношения, работа, която не носи радост, малка заплата, фалшиви приятели и неуважение. Това означава да излезете от уютната и топлата зона на комфорт, колкото и страшно и опасно да изглежда.

Това означава за първи път от много години да станете леко егоистични - именно защото най-накрая разбирате значението на понятието "самочувствие". Това означава, накрая, да поставите на първо място себе си в този свят, където никой няма да оцени вашата лоялност и преданост.

Това означава, че трябва да намерите достатъчно смелост в себе си, за да се изправите и да изразите своето мнение, дори ако то е много различно от другите.

И когато най-накрая достигнете това почти божествено състояние на ума, когато осъзнаете, че единственият човек, който има контрол над вашите действия и живота ви, сте вие ​​самите... Тогава ще станете неразрушими!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама