Смисълът на нашия живот е да намерим своето собствено щастие


Смисълът на нашия живот е да намерим своето собствено щастие
Снимка: iStock

Прошката и съпричастността към всички живи същества винаги са били двата крайъгълни камъка в учението на Далай Лама. Затова нека разберем как неговите уроци могат да променят целия ни живот, ако само ги оставим да свършат своята магия.

Покажете повече съпричастност

"Състраданието няма нищо общо с религията като такава. Но то има най-прякото отношение към човечеството - без него оцеляването би било невъзможно" - Далай Лама.

Резултатите от много изследвания показват, че когато проявявате съчувствие към други хора, изпитвате същия прилив на енергия и добро настроение, както когато правите секс, хапнете нещо вкусно или, да речем, се отпуснете в гореща вана. Просто казано, съпричастността е полезна за вашето здраве. Затова покажете съчувствие към ближния си и вземете всички прекрасни ползи - намаляване на стреса, нормализиране на сърдечната честота и подобряване на имунитета.

Как да покажем съпричастност към друг човек? За да направите това, просто трябва да се опитате да разберете неговите чувства и емоции. Говорете с него и се опитайте да разберете през какво трябва да премине.

Бъдете мили и помагайте на други хора

Далай Лама: "Вярата ми е много проста. Тя не се нуждае от храмове или писания. Нашият собствен ум, нашето сърце трябва да се превърне в храм, а добротата трябва да стане нашето писание. Бъдете мили, когато е възможно".

Всъщност добротата и щедростта ви струват не толкова много, но благодарение на тях можете да станете много по-щастливи.

Намерете своето щастие

Както е казал Далай Лама: "Смисълът на нашия живот е да бъдем щастливи".

Понякога животът ни става толкова забързан и разхвърлян, че единственото, което искаме в края на следващия ден, е възможността да бъдем поне малко щастливи.

Когато Далай Лама бил попитан за щастието, той отговорил, че съвременното общество буквално ни затрупва с послания за материалното богатство. И че виждаме много малко съобщения за прошка, съчувствие, търпение, добронамереност и доброта. Но за да бъдете истински щастливи, трябва да отделите повече време на тези ценности, а не на натрупването на материални богатства.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО ИМАТЕ ЛОШ ДЕН?

Намерете спокойствие в дълбините на собствената си душа

Далай Лама съветва всеки ден да прекарвате поне малко време насаме със себе си. Прекарайте това време в мисли за собствения си живот и за това, че трябва да се отървете от негативни мисли като гняв, презрение, омраза и завист. Опитайте се да ги замените с положителни емоции като оптимизъм, благодарност, любов и спокойствие.

Далай Лама вярва, че само един наистина спокоен ум може да се превърне в източник на щастие и добро здраве и в това той е абсолютно прав.

Не причинявайте вреда на други хора

"Ако можете да помогнете на другите, направете го, ако не можете, тогава поне не им пречете", Далай Лама.

Не съдете другите хора и не търсете лошите им качества. Никой не е идеален. Вие също не сте. Или помогнете на хората, или не им пречете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама