Това, което не ни убива, ни прави по-силни


Това, което не ни убива, ни прави по-силни
Снимка: iStock

Идеята, че това, което не те убива, те прави по-силен се основава на теорията, че преминавайки през трудни преживявания, хората натрупват силата за следващото, възможно по-болезнено събитие, което може да се случи. Това може да бъде успокояваща мисъл, особено по време на травма - че цялата болка, която човек може да изпита, ще бъде възнаградена с по-силно чувство за вътрешна смелост и способността да поеме следващото болезнено житейско събитие.

Не е така обаче за мен. Установих, че след особено тежки моменти съм слаба, изтощена и тъжна.

Да, понякога се случват лоши неща и ние не ставаме по-силни. Понякога просто се чувстваме зле. Но по-голямата част от психологическите изследвания по темата показват, че като правило, ако сте по-силни след трудности, вероятно е въпреки, а не заради трудностите.

Както научих от приятелите си във Facebook, много хора вярват, че са станали по-силни, преживявайки ужасяващи, променящи живота преживявания. Възхищавам им се за силата, която са намерили след несгодите. И е вярно, че някои трудни преживявания ме накараха да бъда по-силен човек.

Но мисля, че някак вярвам в това, че наистина големите неща, нещата, които промениха живота ми без моето съгласие: загубата на близки, ужасяващото преживяване и да не знам какво не е наред, да съм отчаяно самотна или изпаднала в паника от тревожност - в онези времена не е имало нищо по-ужасно. Усещах как сърцето ми се къса и душата ми плаче, но не съм се чувствала по-силна след най-лошите дни. Чувствах се само благодарна, че свършиха.

Това, което се е случило след най-лошите моменти, е, че съм станала по-добър човек, по-съпричастна, по-търпелива и по-малко осъдителна.

През повечето време силата не идва от най-лошите моменти в живота - идва от най-добрите. Чувствам се силна, защото съм била обичана - и съм обичала - от някои невероятни хора и защото са ме карали да се чувствам щастлива. Намирам сили във времената, когато съм била най-щедра и грижовна. Намирам сили в способността си понякога да се справям добре с лошите дни, да търся помощ, когато имам нужда, да изчезвам, когато трябва, и да се появя отново, когато съм готова.

Позволено ми е да бъда тъжна и нещастна заради нещата, които ме нараниха в живота ми. Не чувствам, че съм силна заради тях, но усещам, че мога да бъда силна въпреки тях.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Силна


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама