За да подобрите себе си, откажете се от тези 8 неща


За да подобрите себе си, откажете се от тези 8 неща
Снимка: iStock

Често говорим за навиците, които трябва да възприемем, за да станем най-добрата версия на себе си. Но какво да кажем за лошите навици, с които трябва да се разделим? Вярвате или не, сбогуването с определени неща може да промени пътя ви към самоусъвършенстването. Нека се задълбочим в 8-те навика, с които трябва да се сбогувате, ако наистина искате да бъдете най-добрата версия на себе си. Може да откриете, че пускането е първата стъпка към придвижването напред.

1. Спрете да се сравнявате с другите

Естествено е да гледаме другите и да ни се иска да имаме това, което те имат. Виждаме техния успех, притежанията им, външния им вид или взаимоотношенията им и се чувстваме неуспели. Но ето нещо, което трябваше да научите: сравнението е крадецът на радостта. Това води само до неудовлетвореност и нещастие.

Вместо това се научете да се съсредоточавате върху собствения си напредък и да празнувате личните си постижения. В крайна сметка пътуването на всеки е уникално и всички се движим със собствено темпо.

2. Кажете не на отлагането

Отлагането е навик, който ни пречи да разгърнем пълния си потенциал. Изкушаващо е да отложите задачите за последната минута, но това води само до стрес и ниска ефективност.

Вместо това директното справяне със задачите, разделянето им на управляеми парчета и поставянето на реалистични крайни срокове може да промени ситуацията. Време е да се сбогувате с манталитета "Ще го направя по-късно".

Вижте още: 7 знака, че сте психически силни (дори и да не го осъзнавате)

3. Освободете се от нуждата винаги да сте прави

Необходимостта винаги да сте прави може да ви затвори за учене, растеж и перспективите на другите. Може да обтегне отношенията и да попречи на конструктивни дискусии. Така че направете съзнателно усилие, за да приемете, че понякога грешите. Не става въпрос за спечелване на спор, а за учене, разбиране и израстване от всеки опит.

4. Освободете се от перфекционизма

Много хора смятат, че перфекционизмът е синоним на високи стандарти и качествена работа. Но стремежът към съвършенство може би ви кара да се чувствате постоянно неудовлетворени и стресирани. Стремежът към напредък и подобрение е по-здравословен и възнаграждаващ подход. Съвършенството е илюзия, но подобрението винаги е постижимо. Оставянето на перфекционизма ще ви позволи да бъдете по-креативни, продуктивни и по-щастливи от постиженията си.

5. Спрете да пренебрегвате здравето си

В суматохата на живота е лесно да оставим здравето си на заден план. Пренебрегването му всъщност е контрапродуктивно. Грижата за физическото ни здраве не е лукс, а необходимост за цялостното благосъстояние и ефективност. Не забравяйте, че вашето тяло е превозното средство, което ви носи през живота - то заслужава най-голямото ви внимание и грижи.

Вижте още: 20 положителни утвърждения на Луиз Хей, които ще променят живота ви

6. Елиминирайте негативния саморазговор

Всички ние имаме малък глас в главите си и понякога той не е най-положителният. Ако постоянно критикувате собствените си действия, съмнявате се в способностите си и омаловажавате постиженията си, това не е хубаво.

Начинът, по който говорим със себе си, има значение. Отрицателният саморазговор може да попречи на растежа, да намали увереността и да повлияе на психичното ни здраве. Време е да замените тези груби вътрешни диалози с положителни утвърждения и насърчение.

7. Спрете да избягвате трудните разговори

Трудните разговори са, добре, трудни. Неудобно е да се изправяме пред проблеми, да адресираме конфликти или да изразяваме как наистина се чувстваме, особено когато това може да разстрои някой друг. Но избягването на тези дискусии води само до неразрешени проблеми и продължаващо негодувание.

Истината е, че изправянето лице в лице с тези разговори е от решаващо значение за растежа и поддържането на здрави взаимоотношения. Да, те са трудни и да, може невинаги да вървят по план, но облекчението и яснотата, които следват, си заслужават първоначалния дискомфорт. Ключът е към тези дискусии да се подхожда с уважение, разбиране и желание за намиране на решение.

8. Изоставете страха от провал

Страхът от провал е нещо, с което всички се борим. Може да ни попречи да поемаме рискове и да излезем от зоните си на комфорт. Но това, което трябва да разберете, е следното: провалът не е противоположност на успеха, той е част от пътуването.

Всеки неуспех е възможност да се научите, да растете и да станете по-силни. Така че, вместо да бягате от потенциални провали, се научете да ги приемате като стъпала по пътя към успеха.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Силна


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама