Каталин Карико: Нобеловата лауреатка, създала ваксината за COVID-19


Каталин Карико: Нобеловата лауреатка, създала ваксината за COVID-19
Снимка: Getty Images

Родена в Унгария преди 68 години, Каталин Карико снощи се превърна в 13-тата жена, удостоена с Нобелова награда за физиология или медицина. Тя си подели отличието заедно с американеца Дрю Уайсман. 68-годишната Каталин Карико и 64-годишният Дрю Уайсман, дългогодишни колеги от университета на Пенсилвания, вече са носители на няколко престижни награди за своите изследвания. Сред тях е "Ласкер" през 2021 г., която често е смятана за предшественик на Нобеловата награда.

Вижте още: Виктория Ангелова: Първата архитектка, спечелила конкурс за обществена сграда

Коя е Каталин Карико

През 1982 Каталин Карико получава докторска степен от университета на Сегед и до 1985 г. провежда изследвания в Унгарската академия на науките в града. След това тя работи в университета "Темпъл" във Филаделфия и в университета по медицински науки в Бетесда.

Учената унгарка се превръща в ключов специалист в областта на иРНК (информационна РНК), но дълги години работи в сянка. Едва ли някой си е представял, че именно нелегалната работа на унгарската биохимичка ще проправи пътя на ваксините срещу COVID-19, разработени от "Пфайзер" и "Модерна".

През 90-те години на миналия век бъдещата Нобелова лауреатка прекарва голяма част от времето си да кандидатства за финансиране на изследванията си върху информационната рибонуклеинова киселина (иРНК) - молекулите, които дават на клетките "инструкции" за производството на протеини, които са от полза за организма ни.

Каталин Карико смята, че иРНК може да играе ключова роля в лечението на някои заболявания, лекувайки, например мозъчната тъкан след инсулт.

Вижте още: Леа Иванова: Лъвицата, която слага началото на българската естрада

Университетът на Пенсилвания обаче, където Карико е на път да получи професорска титла, спира тази траектория, на фона на последователни откази на нейните заявления за отпускане на субсидии за научни изследвания.

По онова време Каталин Карико не разполага с прословутата зелена карта за пребиваване и се нуждае от работа, за да поднови визата си. Освен това тя е наясно, че с намалената си заплата трудно ще може да финансира висшето образование на дъщеря си. Карико обаче проявява упорство.

Дъщеря ѝ, Сюзън Франсия, не само завършва прочутия университет в Пенсилвания, но и печели златен медал като член на отбора по гребане на САЩ на Олимпийските игри през 2008 и 2012 г.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама