Мари Ван Британ: Жената, изобретила първата система за домашна сигурност


Мари Ван Британ: Жената, изобретила първата система за домашна сигурност
Снимка: Instagram

Афроамериканската изобретателка Мари Ван Британ Браун със сигурност е дала много на съвременния свят, помагайки за по-безопасно общество с изобретяването на първата система за домашна сигурност. Нейното изобретение е първата затворена телевизионна система и проправя пътя за съвременните актуализации.

Браун е роден през 1922 в Куинс, Ню Йорк. Тя започва кариерата си като медицинска сестра. Съпругът ѝ Албърт Браун бил техник по електроника. Като медицинска сестра Браун работила дълги часове и се прибирала у дома късно през нощта. Съпругът ѝ също имал дълъг работен ден, така че тя често се оказвала сама през нощта. Уплашена да не бъде уязвима в квартал с висока престъпност, Браун решила да измисли начин да види кой е на вратата ѝ.

Лилиан Бланд: Първата жена, конструирала самолет съвсем сама

През 1966 Браун, заедно с помощта на съпруга си, изобретява система за сигурност, която се състои от четири шпионки, плъзгаща се камера, телевизионни монитори и двупосочни микрофони. Тези елементи създават затворена телевизионна система за наблюдение, известна още като CCTV. Плъзгащата се камера успява да заснеме изображения на хора с различна височина. Двупосочните микрофони ппък позволили на Браун да комуникира с човека отвън. Имала и дистанционно, което ѝ позволявало да отключи вратата от по-безопасно разстояние. И за финал – тя изобретила бутон за спешни случаи, който да изпрати аларма до полицията или охраната.

През 1969 г. Браун и нейният съпруг получили патент за изобретението си, а по-късно тя получила награда от „Националния комитет на учените“ за работата си.

Браун починала на 76-годишна възраст през 1999, но нейното наследство продължава да живее и днес. Нейното изобретение създало ненадмината система, която все още е актуална и се използва на места като банки, офис сгради и жилищни комплекси.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама