Мария Тереза де Филипис: Първата състезателка във Формула 1


Мария Тереза де Филипис: Първата състезателка във Формула 1
Снимка: Instagram

Има много жени, които са били първи, осмелявайки се да стъпят на „мъжка територия” в най-различни области. Днес ще ви запознаем с Мария Тереза де Филипис - първата жена, твърде решена да докаже таланта си зад волана, стигайки до пистите на Формула 1.

Родена на 11 ноември 1926 година в Неапол в аристократично семейство, притежаващо града от 16-ти век, Мария, най-малкото от пет деца, е била успешен ездач, скиор и тенисист през тийнейджърските си години. Тя натрупва опит в шофирането по криволичещите пътища на крайбрежието на Амалфи, за да докаже своя талант на двамата си по-големи братя Антонио и Джузепе, които неведнъж са ѝ казвали, че трябва да се придържа към ездата, защото никога не би спечелила състезание.

АНКА ЛАМБРЕВА: ПЪРВАТА БЪЛГАРКА, ОБИКОЛИЛА СВЕТА

Мария дебютира в автомобилните ралита през 1948 година на 22-годишна възраст, карайки Fiat 500 и завършвайки втора на 10-километровото трасе между Салерно и Кава де Тирени. След този момент баща ѝ, граф Франц, известен инженер и успешен бизнесмен, дава финансовата си подкрепа на Мария. Майка ѝ също застава зад избора с думите „Карай бавно и спечели“.

Страстта към състезанията вече се вихри във вените на Мария и тя започва да участва в малки италиански шампионати с малки коли като Giaur и Urania до 1954 година, когато се класира на второ място в италианския шампионат, губейки златния медал поради сериозен инцидент, който причинил загуба на слуха в лявото ѝ ухо. Адреналинът от скоростта обаче беше по-силен от страха в Мария Тереза и през 1955 година тя се връща на пистата, този път с екипа на Maserati.

Известна с това, че винаги отива на състезание в компанията на своето куче-вълк, за да отблъсква „досадни хора” по нейните думи, тя дебютира във Формула 1 след два интензивни сезона зад волана на Maserati 250F, един от най-завладяващите автомобили, проектирани някога. На 18 май 1958 година Мария Тереза Де Филипис започва кариерата си във Формула 1 в Гран При на Монако, класирайки се на 16-то място.

Както може да предположите, тя не се предава. Следва участие в Гран При на Белгия, класирайки се на десето място (най-доброто в кариерата ѝ). По време на следващото състезание в Германия на пистата на Авус, тя става свидетел на фатален инцидент с участието на директора на екипа ѝ, както и неин любовник, Жан Бехра. Болката от ужасната загуба е твърде голяма за Мария Тереза, която решава да се оттегли от състезанията.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от В света на


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама