Лекари: Пазят ли ръкавиците от коронавирус


Лекари: Пазят ли ръкавиците от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Гумените ръкавици се смятат за едно от средствата за защита от заразяване с коронавирус. Но ако практически не останаха съмнения в ефективността на защитните маски при профилактиката на COVID-19 (СЗО призна необходимостта от използването им), то отговорът на въпроса дали ръкавиците предпазват от коронавируса, е по-скоро отрицателен. Това заключава Deutsche Welle, позовавайки се на експерти. Ето с какво са свързани съмненията:

Защитата е само за кратко време

Независимо, че лекарите и целият медицински персонал в работата си задължително използват ръкавици за еднократна употреба, те защитават ръцете им само от груби замърсявания, например от кръв и други биологични течности. Защита от бактерии и вируси ръкавиците осигуряват само за съвсем кратко време.

Цялата работа е там, че ръкавиците са направени от порест материал. Затова колкото по-дълго ги носите, толкова по-лесно патогенните микроорганизми могат да проникнат във вътрешността. Това е една от причините, поради която лекарите, след използване на ръкавици, прецизно да мият и дезинфекцират ръцете си.

Измамното чувство за стерилност

Ръкавиците за еднократна употреба от винил, латекс или нитрил създават чувство за стерилност, но това впечатление е твърде измамно. Много хора, сложили ръкавици, внимават повече да не докосват лицето си, но те все едно го правят достатъчно често, без да забележат.

След свалянето на ръкавиците, медиците всеки път прецизно мият ръцете си. Нещо повече – лекарите предупреждават, че носенето на ръкавици може даже да увеличи риска от заразяване. В еднократни ръкавици кожата много бързо започва да се поти. А топлият и влажен климат е идеалната среда за всякакви бактерии и вируси.

Немският лекар-терапевт Марк Ханефелд призовава в Twitter и Facebook населението да престане да носи медицински ръкавици в бита, припомни Deutsche Welle. "В топлата и влажна среда под ръкавиците, бактериите преспокойно се размножават и най-накрая, след свалянето на ръкавиците, на ръцете ви остава истинска клоака, с което ви поздравявам", цитира Ханфелд изданието.

ВИДЕО КАК МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИМ, ДОКАТО НОСИМ РЪКАВИЦИ

С ръкавици по-лесно ли е да се заразиш с вирус?

Към подобно мнение се придържа и пулмологът Йенс Матю, посочва още изданието, визирайки негово интервю за немската медийна компания SWR, в което заявява, че ръкавиците не само, че не защитават от заразяване с коронавирус, но даже може да спомогнат за това. „За много кратко време ръкавицата за еднократна употреба събира на повърхността си много повече бактерии, отколкото наскоро митата ръка“, пояснява лекарят.

Най-добрата защита от вируси и бактерии – митите ръце

Оглавяващият австрийската организация по инфекциозен контрол (ÖGKH) Оян Ассадиан, вече в продължение на много години предупреждава хората за нецелесъобразното ползване на медицински ръкавици. „Аз въобще не препоръчвам хора без знания в областта на медицината да носят еднократни ръкавици в бита. Изискват се определени знания и тренираност, за това при сваляне на ръкавиците, полепените по тях микроорганизми да остават там, а не да се окажат после на ръцете, китките или ръкавите“, обяснява инфекционистът в интервю за онлайн-изданието pflegen-online.de.

KАК ПРАВИЛНО ДА СИ МИЕМ РЪЦЕТЕ

Затова, ако искате да защитите от коронавируса себе си и своите близки, трябва да се придържате към традиционните мерки за профилактика – регулярно да миете ръцете си със сапун и по възможност да се въздържате от посещения на обществени места. А слагането на еднократни ръкавици за пазаруване в магазина, не си заслужава, заключава Deutsche Welle.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама