Плодовите сокове увеличават риска от астма


Плодовите сокове увеличават риска от астма
Снимка: iStock/Guliver

По-често от астма страдат онези деца, които пият плодови сокове с високо съдържание на захар, показва изследване на медици от Харвардския университет.

Те са проучили хранителния режим на 1068 майки и техните деца, а също данните за здравето на децата, за да определят връзката между заболеваемостта от астма и сладките напитки с високо съдържание на фруктоза. Анализирайки получените данни, учените установили, че децата, които редовно консумират захар и фруктоза, страдат от астма 77% по-често.

При това тази зависимост бе установена при деца с различно тегло. Освен това употребата на подобни напитки по време на бременността също води до поява на проблеми с дишането.

"Засега не знаем как точно захарта и фруктозата довеждат до астма. Може да се предположи, че тези съединения провокират възпаления, които може да влияят върху развитието на белите дробове", сподели една от авторките на изследването Шерил Рифас-Шиман.

По-рано учени установиха, че от астма страдат най-вече жените, защото техните полови хормони не блокират възпаленията и не забавят отделянето на слуз от белите дробове, както това прави тестостеронът.

Източник: БГНЕС

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

По-скоро бих се доверил на женския инстинкт, отколкото на мъжкия разум.

Станли Болдуин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама