Народни средства за премахване на мушиците от растенията


Народни средства за премахване на мушиците от растенията
Снимка: iStock

Стайните растения оживяват и украсяват интериора, но декоративните им качества избледняват, когато се появят неканени гости в почвата им. Белите или черните мушици в цветята могат да причинят неудобства не само на растенията, но и на техните собственици. Експертите споделиха как този проблем може да бъде решен с помощта на прости народни средства.

Водороден пероксид

Пероксидът е не само отличен антисептик, но и инсектицид. По никакъв начин не вреди на растението, но унищожава всички форми на живот на насекоми. За да се отървете от досадните мушици, вземете 500 мл вода и 15 мл (1 супена лъжица) пероксид. Разбъркайте старателно и напръскайте стъблата и листата на растението, както и почвата, в която се размножават.

КАК ПРАВИЛНО СЕ ПРЕСАЖДА ЦВЕТЕ

Кибрит

Това е най-простият начин да им противодействате. Вземете няколко клечки кибрит (за среден съд можете да използвате от 5 до 15 броя), поставете ги в земята с главата надолу и поливайте растението както обикновено, препоръчват запознати. Сярата ще се разтвори в земята и ще унищожи всички насекоми и техните ларви.

Калиев перманганат

Растението трябва да се третира със слаб разтвор на манган, като това не е за инсектицидни цели, а като дезинфекция. Наложително е да го използвате при поливане на стайното растение - калиевият перманганат ще унищожи не само яйцата на мушиците, но и гъбични спори по корените, което ще попречи на цветето да умре.

Цитрус

Друг вариант не само ще ви позволи да се отървете от мушиците, но и ще ароматизира въздуха в стаята. За да направите това, отрежете кората на портокал, лимон или грейпфрут и я поставете в саксията, директно върху почвата. Силната миризма ще изплаши възрастните насекоми и ще им попречи да се размножават.

Всеки знае, че стайните растения не само пречистват и овлажняват въздуха, но придават домашен комфорт и приятна атмосфера на жилището. Някои представители на тези зелени живи организми могат да станат добри помощници и в борбата с насекомите. Не пренебрегвайте дори и най-малките белези, че растението страда и вземете мерки за първа помощ веднага. Ако не сте сигурни как да реагирате, потърсете съвет от експерт. Грижата за растението ще ви донесе удовлетворение и естетическа наслада. Правилните грижи ще ви осигурят дълготрайна красота и свежест на помещението.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама