Отглеждане на пресен спанак през цялата година, ето как


Отглеждане на пресен спанак през цялата година, ето как
Снимка: iStock

Издръжливите на студ спанакови растения са шампиони в прохладните пролетни и есенни градини, но летните горещини и суровото зимно време често убива растенията. Но като отглеждате спанак на закрито в саксии, можете да събирате домашен спанак през цялата година.

Докато спанакът расте прекрасно на открито в хладно време, отглеждането на тази култура вътре има много предимства. Отглеждането на закрито също така помага за предотвратяване на вредители и завиване. И, разбира се, ако отглеждате спанак на перваза на прозореца си, ще бъде много по-лесно да го приберете.

Отглеждането на спанак на закрито е много подобно на грижата за вътрешна билкова градина. Всичко, от което се нуждаете, е правилният баланс на светлина, вода и малко тор. Това ръководство ще ви помогне да отгледате своя собствена пищна реколта от спанак през всеки сезон направо във вашата кухня.

1. Изберете правилните контейнери

Спаначните растения могат да растат в тесни помещения и не се нуждаят от особено дълбока почва, но изберете саксии с диаметър най-малко 35 см. Саксия с този размер може да побере около 3 или 4 растения спанак. Теракотените саксии са очевиден избор за вътрешни градини, но можете също да култивирате спанак в торби за отглеждане. Просто се уверете, че какъвто и контейнер да изберете има много дренажни отвори, за да предотвратите мократа почва.

Вижте още: Бомба от витамини: 5 пролетни зеленолистни зеленчуци, които трябва да консумирате

2. Използвайте качествена смес за саксии

Ако сте свикнали да отглеждате спанак във външна градина, може да е изкушаващо да използвате градинска почва във вашите вътрешни саксии, но това не е добра идея. Когато се добави към контейнери за отглеждане, градинската почва не се оттича достатъчно добре. Вместо това изберете богата, добре дренираща смес за саксии за вашите спаначени растения и обмислете да я промените с шепа или две компост или отливки от червеи, преди да започнете да засаждате.

3. Изберете светло място

Спанакът не се нуждае от толкова ярка светлина, колкото някои други зеленчуци, което улеснява отглеждането му вътре. Въпреки това спанакът ще трябва да получава поне 4 до 6 часа светлина дневно, за да расте добре и да произведе всички тези пищни листа. За да сте сигурни, че спанакът получава достатъчно светлина, поставете растенията си на слънчев перваз на прозореца или ги дръжте на ярка светлина.

4. Следвайте инструкциите за засаждане

Спанакът на закрито може да се отглежда от растения, отгледани в разсадник, но обикновено е по-лесно да се започне със семена. Семената могат да бъдат започнати по всяко време на годината и дори могат да се засяват последователно на всеки няколко седмици. За правилен растеж семената от спанак трябва да се засаждат на 2,5 см дълбочина в дупки, разположени на около 5 см една от друга.

5. Използвайте нагревателна постелка

Въпреки че спанакът расте добре при хладно време, семената няма да покълнат, ако температурите са твърде ниски. Това може да не е проблем, ако отглеждате спанак в дома си, но ако отглеждате спанак в гараж или друга стопанска постройка, може да искате да добавите топлинна подложка под вашите саксии, за да ускорите степента на покълване. Семената от спанак, които се държат между 4 и 23 градуса, трябва да покълнат за около 5 дни.

Вижте още: Добавете тези 3 неща в почвата и ще берете домати с кофи

6. Поливайте редовно

След като засадите семената си от спанак, ще искате да ги поливате редовно, така че почвата да остане влажна, но никога мокра. Когато спанакът поникне и започне да расте, напоявайте растенията си, когато горният сантиметър почва се почувства сух и насочете водната струя към линията на почвата, за да запазите листата на спанака сухи и свободни от болести.

7. Разредете разсада

Разсадът на спанака трябва да се разреди, когато е висок няколко инча и е пораснал с един или два комплекта истински листа. Идеята е да изберете най-здравите растения и да избегнете претъпканите саксии, което може да доведе до забавяне на растежа и болести по растенията. Разредете разсада от спанак, така че да е на разстояние около 7 до 12 см един от друг. И не се колебайте да използвате разсада, който отстраните, като ядливи гарнитури и микрозелени растения.

8. Избягвайте прекомерната топлина

Ако отглеждате спанак на закрито през зимата, няма да е нужно да се тревожите много, че растенията ви ще станат твърде горещи, въпреки че все пак ще искате да държите спанака си далеч от нагреватели. Въпреки това, ако отглеждате спанак на закрито през лятото, може да се наложи да защитите растенията си от топлина, като ги преместите далеч от горещите прозорци, когато температурите се покачат. Не забравяйте, че температури над 26 градуса карат растенията от спанак да избухват.

Вижте още: Жесток домашен тор от люспи на лук

9. Нанесете тор

Стайният спанак се нуждае от по-малко тор, отколкото растенията, отглеждани в градината, но спаначените култури все още ще произвеждат повече листа, ако се отглеждат в богата почва. Започването на вашия спанак в качествена смес за саксии, която е била изменена с компост, е добро място за начало, но все пак може да искате да наторявате спанака в саксии през целия вегетационен период. За оптимален растеж използвайте балансиран, течен органичен тор, разреден наполовина, и го прилагайте веднъж на всеки 2 до 3 седмици от пролетта до есента.

10. Прибирайте реколтата често

Стайният спанак е готов за прибиране на реколтата около 35 до 45 дни след засаждането. Можете или да съберете цели растения спанак наведнъж, или можете да отрежете най-старите листа към външната страна на растението и да оставите по-младите листа да продължат да растат. Спанакът ще има най-добър вкус, ако берете листа, когато са все още крехки, но вкусът на спанака започва да се влошава, когато растенията започнат да цъфтят. Ако настъпи цъфтеж, издърпайте вашите спанакови растения и засейте нови семена, за да поддържате вътрешната си култура силна.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Жената има само една възможност да бъде красива, но за да бъде привлекателна има сто хиляди възможности.

Монтескьо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама