Козуначено руло на конци


Козуначено руло на конци
Снимка: supichka.com

Да приготвим вкусен козунак е лесно. Истината е, че за вкусния козунак са нужни единствено качествени продукти, добро настроение и... много месене.

Необходими продукти:

1 кг брашно

6 броя яйца

1 чаена чаша прясно мляко

1 1/3 чаена чаша захар

1 чаена чаша краве масло (може да се замени със свинска мас или олио)

2 броя ванилии

1 супена лъжица ром

1 супена лъжица лимонова кора

1 чаена лъжица сол

1 кубче жива мая, 42 грама

250 грама локум

1 чаена чаша конфитюр

1/2 чаена чаша смлени орехи

Начин на приготвяне:

Всички продукти при приготвянето на всяка рецепта за козунак трябва да са леко затоплени. В никакъв случай не трябва да са директно извадени от хладилника.

В чаша сипвате около 50 милилитра топла вода, към нея добавяте 1 супена лъжица захар, 1 чаена лъжица сол, 1 супена лъжица брашно и едно кубче жива мая, натрошена на ситно. Разбърквате добре сместа до получаване на каша и оставяте на топло, за да втаса. Живата мая може да замените и със суха мая, като тогава желаното количество е 1 супена лъжица суха мая. Докато чакате квасът с мая да набъбне, разбивате 5 цели яйца и 1 белтък заедно с 1 чаена чаша захар и ванилиите до побеляване, а останалия един жълтък оставяте за намазване на козунаците. Маслото разтопете на водна баня. Спокойно може да замените кравето масло със свинска мас.

Брашното се пресява в голяма тава. В средата се прави кладенче, в което се изсипва втасалата мая, разбитите яйца, рома и прясното мляко. С помощта на дървена лъжица разбърквате докато съберете съставките и получите тесто. Към тестото добавяте настърганата лимонова кора. Идва моментът, в който трябва да започнете да месите тестото. Освободете си възможно по-широк работен плот, който поръсете с брашно. Намажете ръцете си и тестото обилно с част от топлата мазнина и месете, след като тестото поеме мазнината, тогава добавете още и отново омесете. Повтаряйте добавянето на мазнина докато свърши. По време на измесването блъскайте тестото в плота силно и разтегляйте тестото, след което отново го събирайте на топка. Процедурата с блъскането повторете около 80-100 пъти.

След като тестото за козунак стане гладко и хомогенно и е добре измесено, то трябва да втаса. Поставете го в топъл съд намазан с мазнина, като отгоре също го намажете с мазнина и го покриете с топла кърпа. В помещението, в което приготвяте козунаците, трябва задължително да е много топло, за да могат вашите козунаци да втасат. За да забързате процеса на втасване, може да го сложите във фурната на 40-50 градуса.

Докато тестото втасва, подгответе плънката. Нарежете локума на праченца, смелете орехите. Когато тестото е втасало, го разделете на две части. От всяка една от тях накъсайте на три дълги парчета, като действате внимателно, без да използвате нож и без да натискате много тестото. Леко раздърпайте всяко едно от трите парчета, така че да се получи продълговато парче тесто, поставете трите едно до друго. Първото намажете с конфитюр, върху второто поръсете локум, третото отново с конфитюр, а накрая поръсете обилно с орехи. Всяка от трите части затворете добре, така че плънката да не протича. От така образувалите се три фитила сплетете плитка, която поставете във форма за кекс с дупка, намажете с разбития жълтък и поръсете обилно със захар и оставете да втаса докато приблизително удвои обема си. Повторете процедурата и с второто парче тесто.

След като козунаците втасат, печете в предварително загрята на 160-170 градуса фурна за около 30-40 минути или докато придобият апетитен загар.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички