Най-често срещаните хранителни алергии при бебета и малки деца


Най-често срещаните хранителни алергии при бебета и малки деца
Снимка: iStock

Всички майки са наясно, че изключителното кърмене, респективно храненето с адаптирано мляко, се препоръчват през първите 6 месеца от живота на всяко бебе. Когато започнете да въвеждате твърди храни от около 6-месечна възраст, всеки лекар ще ви посъветва да започнете бавно, а храните да се дават една по една и в много малки количества, за да можете да забележите всяка реакция.

Вижте още: Притеснително: Над 140 000 двойки у нас страдат от проблеми с репродуктивното здраве(ВИДЕО)

Ако вашето бебе вече има диагностицирана хранителна алергия или екзема, може да се наложи да бъдете особено внимателни, когато въвеждате храни. Интересен факт е, че дори ако детето ви не е показало чувствителност към даден хранителна група, това не значи, че не може да развие такава в по-късна възраст.

Кои храни най-често предизвикват реакция при бебета и деца?

Краве мляко

Яйца

Храни с глутен (пшеница, ечемик и ръж)

Ядки и най-вече фъстъци

Семена

соя

Миди

Риба

Изследванията показват, че забавянето на въвеждането на фъстъци и кокоши яйца след 6 до 12 месеца може да увеличи риска от развитие на алергия към тези храни. Повечето малчугани надрастват алергиите си към мляко или яйца, но алергията към фъстъци обикновено е за цял живот.

Вижте още: Как да разпознаем алергичен ринит

Как да разберете дали детето ви има хранителна алергия

Алергичните реакции обикновено се появяват бързо в рамките на няколко минути до няколко часа след излагането на дадения алерген. Част от тях включват:

Кихане

Хрема или запушен нос

Червени, сърбящи, сълзещи очи

Хрипове и кашлица

Червен, сърбящ обрив

Астма или екзема

Повечето алергични реакции са леки, но понякога може да възникне тежка реакция, наречена анафилаксия или анафилактичен шок. Това е спешен медицински случай и се нуждае от спешно лечение.

Не се изкушавайте да експериментирате, като изключите основна храна, като млякото, защото това може да доведе до това детето ви да не получава хранителните вещества, от които се нуждае.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако се провалите с отглеждането на децата си, нищо друго няма значение.

Джаки Кенеди

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама