Храненето по-рано през деня намалява риска от инфаркт и инсулт


Храненето по-рано през деня намалява риска от инфаркт и инсулт
Снимка: iStock

Изборът на храна, която ядете, може да повлияе на риска от сърдечен удар, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Но все повече изследвания показват, че времето, в което се храните е също толкова важно.

Вижте още: 4 признака, че имате бавен метаболизъм и как да го засилите

Проучванията показват, че хората, които ядат първото и последното си яде по-рано през деня, имат по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които са яли по-късно. Освен това по-дългият период на гладуване през нощта е свързан с по-нисък риск от инсулт и други мозъчно-съдови състояния. Този ефект е по-силен при жените, отколкото при мъжете, съобщава Healthline.

Все повече изследвания показват, че ранната закуска и ранната вечеря са полезни и за метаболизма, казва Памела Мартин-Немет, доктор по философия, професор в катедрата по биоповеденчески науки в Университета на Илинойс в Чикаго.

Как времето на хранене влияе върху здравето?

В новото проучването изследователите разглеждат връзката между това кога хората ядат през деня и риска от сърдечно-съдови заболявания. Изследването включва 103 389 души като средната възраст на участниците е около 42 години.

Изследователите са използвали диетични данни, които участниците са изпратили онлайн, за да преценят кога и колко често хората са яли през деня. Участниците са били проследявани средно седем години.

Те установили, че сутрин всеки час забавяне на първото хранене за деня е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Те също така установяват, че всеки допълнителен час забавяне на последното хранене е свързан с 8% повишен риск от мозъчно-съдова болест.

Вижте още: Не сядайте зад волана, ако пиете тези лекарства

Според проучване хората, които ядат последното си хранене след 21 часа вечерта, имат 28 процента по-висок риск от мозъчно-съдова болест в сравнение с тези, които са яли последно преди 20 часа вечерта.

Времето на хранене може да повлияе на циркадния ритъм

Едно възможно обяснение за по-ниския сърдечно-съдов риск при по-ранен прием на храна е ефектът от времето на хранене върху циркадния ритъм на органите.

Циркадните ритми са цикли от приблизително 24 часа, които формират вътрешния часовник на тялото. Един от най-известните от тях е цикълът на съня

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама