На живо: Погребението на кралица Елизабет II (ВИДЕО)


На живо: Погребението на кралица Елизабет II (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Днес покойната кралица Елизабет II, която си отиде от този свят на 96 години на 8 септември, ще бъде погребана. 

Дългоочакваната церемония ще се проведе в Уестминстърското абатство и ще сложи край на 11-дневния траур в кралството, а за събитието пристигат 2000 гости, 500 чуждестранни високопоставени лица, 4000 души обслужващ персонал и поне 10 000 полицаи. Според предварителните очаквания траурната церемония ще бъде наблюдавана от близо 3,5 милиарда души по света.

Държавното погребение днес ще бъде несравнимо събитие за XXI век, включително, заради най-голямото събрание на световни лидери и политици, каквото помнят не едно поколение, коментира "Би Би Си". Това е невиждано от десетилетия събитие и защото този висш траурен протокол за последно е използван за сър Уинстън Чърчил през 1965 г. За владетел в Лондон е организиран преди това през 1952 г. при смъртта на бащата на кралицата, Джордж VI.

Потенциалната сила на това старателно организирано събитие, което подготвяше самата покойна кралица, събира монарси - настоящи и бивши, принцове, президенти и министър-председатели. Някои от тях, като президента на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън, се поклониха отделно в неделя вечерта, а за останалите е предвидено специално събитие в понеделник преди пренасянето на ковчега в Уестминстърското абатство. Сред тях е и нашият президент Румен Радев.

Понеделник ще бъде дълъг ден за кралското семейство, гостите и желаещите да изпратят най-дълго управлявалият британски монарх. Стотици хиляди чакаха - понякога до 24 часа - на опашка, за да преминат през залата в сърцето на Лондон.

Ето как е планирано да се развият събитията в понеделник:

Поклонението пред ковчега в Уестминстър Хол ще приключи рано сутринта - в 6:30 (8:30 българско време, всички часове нататък в текста са в българско време).

След това той ще бъде поставен върху държавния лафет на Кралския флот за бавно преминаване до близкото Уестминстърско абатство. По пътя лафетът ще бъде теглен не от коне, а от 142-ма моряци, дърпащи въжета. Същото бе направено при погребението на Джордж VI преди 70 години. За последен път лафетът е използван през 1979 г. за погребението на чичото на принц Филип, лорд Маунтбатън, убит в терористичен акт.

Висши членове на кралското семейство, включително новият крал Чарлз II и неговите синове принц Уилям и принц Хари, ще последват лафета в процесия. Сред тях ще бъдат и по-големите деца на Уилям - Джордж, на 9 години, и Шарлот, на 7 години.

Шествието ще бъде водено от гайди и барабани на шотландските и ирландските полкове, членове на Кралските военновъздушни сили и отрядите на гурките.

Маршрутът ще бъде в шпалир от военни от Кралския флот и Кралската морска пехота, а почетен караул ще стои на площада на Парламента, съставен от трите рода армии, придружени от оркестър на Кралските морски пехотинци.

Вижте още: Кралицата Елизабет II, която промени историята

В 10 ч. вратите на Уестминстърското абатство ще бъдат отворени за гости преди началото на погребалната церемония и служба в 13:00. На нея се очаква да присъстват 2000 гости.

В абатството, където се коронясват кралете и кралиците на Великобритания, включително сама Елизабет през 1953 г. (тя се венча тук за принц Филип през 1947г.), не е имало погребение на монарх от XVIII век.

Относително кратката служба ще бъде ръководена от най-високопоставеният свещеник на Уестминстър Дейвид Хойл, като проповедта ще бъде архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби. Премиерът Лиз Тръс ще чете откъс от Библията.

Към края на погребението, около 13:55 ч., ще бъдат произведени топовни гърмежи, последвани от двуминутно национално мълчание. Националният химн, последван от изпълнен от кралски гайдар, ще приключат службата около 14 часа.

След това ковчегът на кралицата ще бъде изтеглен отново в пешеходна процесия от абатството до арката Уелингтън в лондонския Hyde Park Corner. Отново по маршрута ще има военен шпалир и полицейски кордон. Часовникът Биг Бен на Кулата Елизабет на парламента ще бие на интервали от една минута, докато процесията се движи бавно по улиците на столицата. Оръжейни салюти също ще стрелят всяка минута от Хайд парк.

Ще има шествие, предвождано от Кралската канадска конна полиция, и седем групи, всяка със собствен оркестър, включително на въоръжените сили от Обединеното кралство и Британската общност, полицията и блок на Националната здравна служба.

Кралицата консорт Камила (научете тук коя всъщност е тя), Катрин - принцесата на Уелс, и Меган - херцогинята на Съсекс, ще се присъединят към процесията в автомобили.

При арката на Уелингтън, около 17:00 часа, ковчегът ще бъде прехвърлен на новата държавна катафалка за последното пътуване до замъка Уиндзор, в който от почти хилядолетие са живели 40 монарси.

Вижте още: Жените, на които се доверяваше кралицата

Малко след 17:00 часа се очаква катафалката да пристигне за пешеходно шествие по Дългата алея на замъка Уиндзор. Дългата 5 километра алея ще бъде с шпалир от военни. Кралят и старшите членове на кралското семейство се очаква да се присъединят към кортежа в двора на замъка Уиндзор малко по-късно.

Камбаните на две от кулите ще бият всяка минута и от територията на замъка ще се дават оръжейни салюти.

След това ковчегът ще бъде внесен в параклиса "Сейнт Джордж" за прощална служба. Това е църквата, която кралското семейство редовно избира за сватби, кръщенета и погребения. Тук се ожениха принц Хари и Меган и тук бе погребението преди по-малко от година на покойния съпруг на кралицата принц Филип.

Присъстват по-малка група от около 800 гости, като службата ще се води от старшия свещеник на Уиндзор Дейвид Конър с благословията на архиепископа на Кентърбъри Джъстин Уелби.

Чак тогава кралският бижутер ще отстрани Имперската държавна корона, държавата и скиптърът на суверена ще бъдат премахнати от върха на ковчега. На практика това е символичната последва раздяла на кралицата с нейната корона.

След това в края на последния химн кралят ще постави върху ковчега флага на военната част на кралицата или знамето на Гренадирската гвардия - най-старшата част от пехотната гвардия, изпълняващ церемониални задължения за монарха.

В същото време лорд-шамбеланът (бившият шеф на MI5) барон Паркър, ще "счупи" служебния си бял жезъл и ще го постави върху ковчега като сигнал за края на службата му към суверена като неин най-високопоставен служител в кралското семейство.

След това кралицата ще бъде спусната в кралския трезор и гайдарът на суверена ще засвири преди благословия - каквато е личната воля на кралицата - и изпълнението на "God Save the King".

Същата вечер в 21.30 часа, на частна семейна служба, кралицата ще бъде погребана редом до покойния си съпруг, херцога на Единбург, в мемориалния параклис на крал Джордж VI, разположен вътре в параклиса "Сейнт Джордж".

На нейната мраморна плоча е гравирано ЕЛИЗАБЕТ II 1926-2022.

Вижте в долното видео какво се случва днес в Лондон.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Звезди


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама