4 начина да правите планински преходи правилно


4 начина да правите планински преходи правилно
Снимка: iStock/Guliver

Освен очевидните бонуси – сянката на дърветата и успокояващите звуци на природата – планинските преходи ви сблъскват с различни препятствия, за които е важно да се подготвите, за да предотвратите наранявания и други неприятни крайни последици. И тъй като сме в сезона на трекингите, днес ще ви представим 4-те най-важни насоки за успешно планинарство според Мирна Валерио – професионален спортист и планински бегач.

1. Запознайте се с пътеките

„За да бягате в планината, първо трябва да можете да ходите по пътеките“, казва Валерио. "Това е толкова различен спорт от джогинга, че полагането на някои допълнителни стъпки ще бъде много полезно. Затова, ако сте решили да правите дълги преходи, първо трябва да се запознаете с терена, било чрез карта, мнения на близки планинари и т.н.”

КАК ДА ГОРИТЕ НАЙ-МНОГО КАЛОРИИ, КОГАТО ТРЕНИРАТЕ

2. Научете се да разчитате карти

Дори ако планирате трекинг по добре маркирана пътека, не е лоша идея да се квалифицирате в четенето на карта и използването на компас. Това са нещата за основно оцеляване навън в гората.

3. Носете правилни обувки

Преди да обуете любимите си маратонки, знайте, че теренът диктува какви обувки да носите. Например, ако сте на пътека без скали и корени, стърчащи от земята, спортните маратонки е свършат работа. Но ако маршрутът ви е каменист, заложете на специални обувки против подхлъзване.

4. Останете хидратирани

Бъдете съвестни по отношение на приема на течности, особено през по-топлите месеци. Никога не пийте по повече от 200мл наведнъж, особено ако сте на голяма надморска височина. Отделете си време и слушайте тялото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама