4 начина да правите планински преходи правилно


4 начина да правите планински преходи правилно
Снимка: iStock/Guliver

Освен очевидните бонуси – сянката на дърветата и успокояващите звуци на природата – планинските преходи ви сблъскват с различни препятствия, за които е важно да се подготвите, за да предотвратите наранявания и други неприятни крайни последици. И тъй като сме в сезона на трекингите, днес ще ви представим 4-те най-важни насоки за успешно планинарство според Мирна Валерио – професионален спортист и планински бегач.

1. Запознайте се с пътеките

„За да бягате в планината, първо трябва да можете да ходите по пътеките“, казва Валерио. "Това е толкова различен спорт от джогинга, че полагането на някои допълнителни стъпки ще бъде много полезно. Затова, ако сте решили да правите дълги преходи, първо трябва да се запознаете с терена, било чрез карта, мнения на близки планинари и т.н.”

КАК ДА ГОРИТЕ НАЙ-МНОГО КАЛОРИИ, КОГАТО ТРЕНИРАТЕ

2. Научете се да разчитате карти

Дори ако планирате трекинг по добре маркирана пътека, не е лоша идея да се квалифицирате в четенето на карта и използването на компас. Това са нещата за основно оцеляване навън в гората.

3. Носете правилни обувки

Преди да обуете любимите си маратонки, знайте, че теренът диктува какви обувки да носите. Например, ако сте на пътека без скали и корени, стърчащи от земята, спортните маратонки е свършат работа. Но ако маршрутът ви е каменист, заложете на специални обувки против подхлъзване.

4. Останете хидратирани

Бъдете съвестни по отношение на приема на течности, особено през по-топлите месеци. Никога не пийте по повече от 200мл наведнъж, особено ако сте на голяма надморска височина. Отделете си време и слушайте тялото си.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама
Реклама

Преминала съм през всичко разновидности на ада. Но никога не позволих това да ме сломи. Никога!

Тина Търнър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама