5 упражнения за здрав гръбнак


5 упражнения за здрав гръбнак
Снимка: iStock

С болките в гърба шега не бива. Без значение дали водим активен, или застоял начин на живот, всеки един от нас е изложен на риск да увреди гръбначния си стълб. Ето няколко ефективни упражнения, които ще ви помогнат да се отървете от неприятните болки в гърба.

Упражнение 1

Легнете по гръб. Сгънете десния си крак в коляното. Вдигнете левия нагоре. Хванете го с двете си ръце в коляното и го придърпайте към торса. Задръжте така 30 секунди. Повторите два пъти с всеки крак.

Упражнение 2

Легнете по гръб и сгънете двата крака в коленете. Хванете левия с две ръце в коляното и го придърпайте към торса. Задръжте така 20 секунди. Повторете два пъти с всеки крак.

Упражнение 3

Легнете по гръб. Изпънете дясната ръка настрани – под прав ъгъл спрямо тялото. Изпънете левия крак. Опитайте се да изтегнете десния крак наляво, така че коляното ви почти да докосне лявата ръка. Задръжте така 20 секунди. Повторете два пъти с всеки крак.

Упражнение 4

Легнете по гръб и прегънете левия крак през коляно. Поставете долната половина на десния крак върху бедрото на левия, така че коляното да сочи настрани под прав ъгъл. Внимателно придърпайте левия крак към главата. Задръжте така 30 секунди. Разменете краката и повторете.

Упражнение 5

Застанете на една ръка разстояние от масата. Наведете тяло напред и леко прегънете колене, за да може да докоснете ръба на масата и с две ръце. Изпънете ръце напред и оставете главата на нивото на раменете. Задръжте така 10 секунди, след което се изправете и наклонете тялото си настрани – няколко пъти наляво и надясно.

Техника за безопасност: първо загрейте с бавни движения ставите и мускулните групи, които ще упражнявате. Винаги подхождайте с внимание към описанието и не бързайте при изпълнението.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама
Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама