Разбиваме 13 мита за тренировките и храненето


Разбиваме 13 мита за тренировките и храненето
Снимка: iStock/Guliver

Жените тренират ръце, а мъжете – крака, коремът се сваля с коремни преси, без тежести не се правят мускули и още 10 мита за тренировъчния режим. Индексът на телесни мазнини наистина е отживелица; Няма тренировъчна програма, обаче, която може да компенсира неудачните хранителни навици.

1. Кардиото е единственият ключ към отслабването – фитнес мит за начинаещи

Преди над 20 години повечето инструктори вярваха, че това е верният път. Но изследванията показаха, че има много повече и по-големи фактори в уравнението на отслабването от кардиото. Силовите тренировки и диетата играят главна роля. Сега знаем, че над 70% от резултатът идва от това колко добре спазваш хранителния си режим, а не колко дълго тренираш. Разбира се има и изключения, но те са елитни спортисти – изключения идващи да потвърдят правилото, а именно, че добавянето на няколко силови тренировки и малко фини настройки на режима могат да ви отведат там, където искате по-бързо, по-ефективно и по-здравословно.

2. Ако вдигам тежести, ще стана "културистка" – мит за тренировката номер 1 сред жените

Няма жена, влязла или не, в залата, която да не е била сполетяна от тези разсъждения. Това е вечната парадигма за това как тренировката с тежести ще увеличи обема на мускулите при жените до неузнаваеми размери. Вие неусетно ще придобиете облика на дългогодишен тежкоатлет или най-малко културист от стълбичката на Мистър Олимпия.

Изброявам само няколко причини това да не е вероятно да се случи:

- Няма тестостерон, няма мускули. При жените той е с 15-20% по-ниска концентрация, което е критично при изграждането на мускули. Освен това при дамите са по-високи и нивата на други два хормона противоположни на тестостерона – естроген и прогестерон.

- Тренировките, обвързани с повишаването на мускулната маса, не импонират на обичайната тренировка за едно момиче в залата. Те са свързани с големи тежести (разбирайте над 80% от максималната сила за дадено упражнение), серии от 6-10 повторения и дълги почивки, често достигащи до над 2 мин.

- Не тежестите, а храната са причина за вариациите в теглото на трениращия, а заедно с това и в обема на неговото тяло. Казвам тяло, защото обем, постигнат със свръхприем на храна, често се дължи на мазнини и водна задръжка, но не и на мускули.

3. Ако нямаш 6 плочки значи не си „фит“ – мит за формата и тренировките

Да си във форма, да си здрав не означава само да изглеждаш като фитнес модел. Да си във форма не е размер, а усещане, не е как изглежда тялото ти, а какво можеш да правиш с него.

Ще ви дам за пример случай от практиката ми. Имам клиенти, които просто не желаят да бъдат подлагани на каквито и да е рамки в храненето, но обожават тренировките си. Рядко някой от тях има „здрава преса“, но за сметка на това не веднъж съм ги виждал да засрамват с уменията си по-добре сложени от тях хора във всяко едно отношение – силови възможности, издръжливост, мобилност, скорост на възстановяване.

Това е много показателно за тяхната спортна форма, за умението и възможностите, които има тялото им. Защото „fit“ е състояние на добро здраве и способност да изпълнявате различни спортни дейности и ежедневни активности.

4. Жените тренират крака, мъжете ръце – митове в тренировките за нея и за него

Добре, това може би не е мит, но е водещ мотив за тренировка, както при жените, така и при мъжете. И ако до някъде мога да оправдая поведението на жените, то това на мъжете е крайно нерационално.

Тренирайки само горната част на тялото си, пренебрегвате най-голямата мускулна група, най-енергоемката и в голяма степен тази, която може да участва най-активно в повишаване нивата на тестостерон, чрез спорт.

Не по-малка е грешката допускана и от нежния пол, вглъбявайки се в натоварването на бедрата и седалището. Често това е свързано с много нехармонично оформяне на мускулатурата.

В ера, в която прекарваме все повече време седнали пред монитора, е задължително да тренирате мускулатурата на гърба, раменния пояс и тази на кръста. Почти неизбежни са проблемите свързани със заседяването и пропускането на превенцията им, за да направим 37-то упражнение за деня за дупе, е „престъпление“.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ МИТОВЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Ако винаги се опитваш да бъдеш нормален, никога няма да разбереш колко невероятен можеш да си.

Мая Анджелоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама