Ето как трябва да се храните, ако тренирате


Ето как трябва да се храните, ако тренирате
Снимка: iStock

Хранителният режим и упражненията вървят ръка за ръка. Това, което ядете, определя как се чувствате, когато тренирате, а и влияе на крайните резултати. Именно поради тази причина е хубаво да вземете предвид следните съвети:

Здравословна закуска

Ако тренирате сутрин, трябва да ставате по-рано и да закусвате поне един час преди тренировката си. Проучванията показват, че яденето или пиенето на въглехидрати преди фитнес могат да подобрят качеството на тренировката и да работите за по-дълго време или с по-висока интензивност.

Добрите възможности за закуска включват: зърнени култури или хляб; обезмаслено мляко; сок; банан; йогурт; палачинка.

Размер на порцията

Внимавайте да не прекалявате, когато става въпрос за това колко ядете преди тренировка. Обилното хапване преди упражненията ще ви накара да се изморите по-бързо и няма да успеете да тренирате ефективно. Но ако не хапнете нищо, няма да имате  енергията, от която се нуждаете, за да се чувствате силни по време на тренировка.

НАЙ-ПОЛЕЗНИТЕ БИЛКИ ЗА ЗДРАВО СЪРЦЕ

Хапване след тренировка

За да помогнете на мускулите да се възстановят и да замени техните гликогенни магазини, яжте храна, която съдържа както въглехидрати, така и протеини в рамките на два часа от сесията на упражненията, ако е възможно. Препоръчваме ви: кисело мляко и плодове; сандвич с фъстъчено масло; нискомаслено шоколадово мляко; пълнозърнест сандвич.

Пийте достатъчно вода

Не забравяйте да пиете вода. Имате нужда от достатъчно течности преди, по време и след тренировка, за да предотвратите дехидратацията.

Пийте около 2 до 3 чаши вода два до три часа преди тренировка.

Пийте около 1/2 до 1 чаша (118 до 237 милилитра) вода на всеки 15 до 20 минути по време на тренировката.

Пийте около 2 до 3 чаши (473 до 710 милилитра) вода след тренировка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама