Йога – ето защо тя е полезна за тялото и ума ви


Йога – ето защо тя е полезна за тялото и ума ви
Снимка: iStock/Guliver

Йогата е един от първите и най-успешни продукти на глобализацията. Това индийско учение за хармония и познаване на тялото и духа е създадено около 5-ти век пр.Хр. През 1947 г. то е пренесено в САЩ от Тиос Бърнард, автор на една от първите книги, описващи философията и техниките му. Телевизията много помага на йогата да набере огромна популярност през 1950-те, в резултат на което сега познатата йога, използваща различните пози (асани) от хата йога за постигане на по-добър физически и психически баланс, в наши дни се практикува толкова масово по цял свят.

Има случаи, в които йогата се модернизира (fat-burning) и отдалечава значително от първоначалната си философия и се използва като вид физическо упражнение, а редица западни медици я препоръчват като терапия срещу шизофрения и рак.

Йогата е извор не само физически, но и психологически ползи

Сред физическите ползи от йогата е намаляване на възпалението в кръвта, което е причинено от стрес и напредване на възрастта. Жени, които рутинно се занимават с йога, имат по-нисък IL-6 протеин в кръвта си дори и след стресиращи епизоди. Този протеин участва в процесите на възплание, метаболитната регулация, реакцията срещу инфекции, регенеративните и невро-процесите. Високи му нива в кръвта се свързват с диабет 2-ри тип, артрит, сърдечни заболявания, инсулти и широк кръг от болести, свързани с възрастта. Йогата помага на жените по много ефективен начин да ималят с 41% нивата на протеина IL-6 в сравнение с незанимавалите се с йога.

Хората, практикуващи йога, имат много по-ниски нива на възпаление в кръвта си и са също по-способни да ограничат стрес-реакцията си в сравнение с другите участници.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама