Какво се случва, когато правите 10-минутен стречинг един месец


Какво се случва, когато правите 10-минутен стречинг един месец
Снимка: iStock/Guliver

Още от часовете по физическо възпитание в основното училище всички знаем колко е важно "разтягането", но повечето от нас или не го приемат сериозно, или пък съвсем го игнорират. Истината е, че ежедневният стречинг отнема не повече от 10 минути, но ползите от него могат да бъдат наистина невероятни, дори ако не спортувате по принцип. Ето какво може да постигнете само с няколко лесни упражнения за разтягане в продължение на месец.

Упражнение "глава-коляно"

Седнете на пода с изпънат настрани десен крак и сгънете левия крак, така че стъпалото ви да се пада до вътрешната страна на дясното бедро. Наклонете тялото си и хванете дясното си стъпало с двете си ръце. Задръжте за 60 секунди, а след това сменете страните.

йога

Упражнение "жаба"

Застанете на пода със стъпала под бедрата и широко раздалечени колене. Повдигнете задните си части и се изтласкайте напред, доколкото е възможно. Оставете краката си максимално раздалечени, докато не почувствате опъване в бедрата. Задръжте поза за 2 минути.

йога

Упражнение "Kобра'

Легнете по корем. Изпънете краката назад и повдигнете горната част на тялото от пода, задържайки се стабилно на длани с изпънати лакти. Задръжте позата за 2 минути.

йога

Упражнение "Куче, гледащо надолу"

Поставете ръцете и краката си на пода на ширината на раменете. Поддържайки ръцете и краката си прави, задръжте позицията за 2 минути.

йога

А ето и какви резултати може да очаквате:

* По-добър сън

Оказва се, че разтягането преди сън може да облекчи напрежението в мускулите и да предотврати спазмите, които нарушават съня. Така че, ако страдате от нарушен сън, не разчитайте само на чая от лайка, а и на малко физическа активност.

* По-стегнати мускули

Когато седите на бюрото си по цял ден, буквално не усещате краката си след работа. Само след няколко дни стречинг, ще осъзнаете, че тялото ви се нуждае от внимание и онези мускули, които са били по-слаби преди (или изобщо не сте подозирали за съществуването им) сега са далеч по-тонизирани.

* Повече енергия

Чувствате ли се мудни и отпаднали в ранния следобед? Разтягането, дори в работна среда, помага значително да повишите енергийното си ниво и да подобрите производителността си.

* По-малко болки в гърба

Може би сте чували, че разтягането помага при лечението на болките в долната част на гърба и кръста. Е, напълно вярно е!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама