Кои са най-добрите спорта за дълголетие


Кои са най-добрите спорта за дълголетие
Снимка: iStock/Guliver

Ползите от физическите упражнения са очевидни, но ползите, свързани със специфични спортове, са недостатъчно проучени.

Изследване, публикувано в British Journal of Sports Medicine, се стреми да запълни тази празнина, посочвайки 4 вида спорт, които намаляват риска от смърт.

За своите констатации изследователите са анализирали данни за 80 306 души. От тях установяват, че се наблюдава значително намаляване на риска от смърт при занимания с колоездене, плуване, спортове с ракета (бадминтон, тенис и др.) и аеробика.

ЗАЩО ДА ПРАВИТЕ СУТРЕШНО КАРДИО НА ГЛАДНО

Наблюдава се значително намаляване на смъртността от сърдечно-съдови заболявания при занимания с плуване, игри с ракета и аеробика, но няма категорични данни за същото за колоездене, бягане и футбол.

Тези открития показват, че участието в специфични спортове може да има значителни ползи за общественото здраве.

Хората, спортуващи редовно, са с по-малък риск от развитие на много хронични болести, като сърдечни заболявания, диабет 2ри тип, инсулт и някои видове рак.

Изследванията показват, че физическата активност може също така да повиши самочувствието, настроението, качеството на съня и енергията, както и да намали риска от стрес, депресия, деменция и болест на Алцхаймер.

„За да останат здрави, възрастните трябва да се опитват да бъдат активни всеки ден и да се стремят да постигнат поне 150 минути физическа активност в продължение на една седмица чрез различни дейности“, съветва NHS (здравната служба на Великобритания)

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама
Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама