Плогинг: Шведският феномен, съчетаващ спорт с екология


Плогинг: Шведският феномен, съчетаващ спорт с екология
Снимка: iStock

Всички знаем колко страшна е статистиката относно замърсяването с пластмаса. Всяка година в световен мащаб се произвеждат 300 милиона тона пластмаса и около 8,8 милиона тона от нея се изхвърля в океаните, заплашвайки безброй животни, много от които са на ръба на изчезване. Ако това не ви звучи достатъчно лошо, учените са прогнозирали, че до 2050 година в океана ще има повече пластмаса, отколкото риба.

За да се борят със замърсяването на планетата, редица художници, изобретатели, предприемачи и обикновени граждани измислят креативни решения. Като плогинг.

ЗАЩО И КАК ДА МЕДИТИРАМЕ

Какво е плогинг? Комбинация между джогинг и “plocka upp”, шведската дума за “взимам”. Плогинг включва джогинг и бързо събиране на боклук по пътя. Интересният тренд е започнат в Швеция от Ерик Алстрьом през 2016 г. Определено може да се каже, че плогинг е възможно най-екологичният спорт, чрез който хората събират боклук по време на джогинг или бързо ходене като начин за опазване на природата и поддържане на форма.

Повечето плогъри носят ръкавици и торба за боклук. Ако не си падате много по джогинга, няма проблем! Идеята е да правите някакво физическо упражнение, докато помагате за почистването на природата. Можете да ходите, можете да бягате, можете да разхождате кучето си.

В крайна сметка, ако всички положим усилия да идентифицираме къде използваме пластмаса и активно търсим алтернативи, можем драстично да намалим количеството пластмасово замърсяване. Иновативните решения като плогинг правят грижата за нашата планета забавна, лесна и възнаграждаваща!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Спорт


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама