4 храни, които натрупват най-много радиация


4 храни, които натрупват най-много радиация
Снимка: iStock/Guliver

Ето кои са храните, които натрупват най-много радиация и е по-добре да ги избягваме.

Гъби

Гъбите поглъщат всичко вредно от околната среда. В тях се натрупват канцерогени и радионуклиди от водата, почвата и въздуха.

Ако все пак не можете да се откажете от консумацията им, заложете на горски гъби, които са набрани далеч от пътища и магистрали.

Боровинки

За ползите от това магическо зрънце се носят легенди. Факт е, че боровинките са богати на мощни антиоксиданти, които запазват младостта, борят се срещу свободните радикали, провокиращи развитието на тумори и подобряват зрението. Но в тези малки плодчета се натрупват радионуклиди в най-големи количества. Следователно те са полезни, единствено ако са брани от екологично чисти райони.

Червените боровинки имат повишена способност да натрупват радионуклиди и в случая е по-добре да се консумират единствено, ако не са култивирани.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА ПОХАПВАТЕ МАЛИНИ ПО-ЧЕСТО

Банани

Бананите са изключително здравословни поради високото си съдържание на калий. Но малко хора знаят, че те съдържат изотоп на калий-40, който активно излъчва радиация. Ето защо на бананите реагират на детектори с йонизиращо лъчение - устройства, които сканират внесени стоки, за да предотвратят контрабандата на радиоактивни материали.

Бразилски орех

В бразилския орех нивата на радиация могат да бъдат до 1000 пъти по-високи от тези в конвенционалните храни. Това е така, защото бразилските ядки растат на дървета с много дълбоки корени. Тези корени стигат до почвени слоеве с високо съдържание на радий, естествен радиоактивен елемент. Корените им абсорбират радий, който след това се пренася в ядките.

Запомнете, че препоръчителната доза бразилски орех на ден е 30 гр и в никакъв случай не трябва да прекалявате.

Интересен факт е, че радиоактивният стронций-90 се натрупва главно в костите.

Костната тъкан, костният мозък и хемопоетичната система са изложени на най-голямо влияние от радиация. В резултат на това се развива анемия. Полуживотът на стронция в тялото ни е над 30 години и е почти невъзможно да се ускори процеса на неговото елиминиране.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Еманципацията на жените доведе до загуба на тайнствеността и мистерията на жената.

Грейс Кели

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама