5 лесни стъпки за качествен сън


5 лесни стъпки за качествен сън
Снимка: iStock

Всеки човек знае колко важен е сънят за здравето, спокойствието и външния вид. Това, от което се нуждаете, е да предприемете необходимите стъпки към нужното за организма качество и продължителност на съня, за да извлечете максималните ползи от него, а не да се будите още по-изморени, отколкото сте заспали.

Вероятно вече сте чували такива като въздържане от кофеин в късния следобед, поддържане на по-ниска температура в спалнята и заспиване около определен час.

Гледайте нещо забавно

"Винаги се уверявам, че посвещавам последния час преди лягане на разпускащи и успокояващи дейности. Това често означава да седиш и да гледаш комедиен сериал. Мозъкът ни обикновено се нуждае от 30 до 60 минути, за да се успокои преди да е готов за сън, а това ми помага да избегна лягането, докато умът ми е все още активен" – доц. д-р Филип Р. Герман, специалист по психология в Университета в Пенсилвания.

Вземете си горещ душ

"Любимият ми научен съвет за сън е да си взема горещ душ или вана непосредствено преди лягане, защото внезапният спад в телесната температурата е психологичен сигнал за сън. Освен това, ваната и горещият душ успокояват, а и представляват почивка от екраните" – д-р Катрин Дъган, асистент професор по социална и здравна психология в Държавния университет в Северна Дакота, специализиращ в здраве и сън.

Опитайте йога за релаксация

"Препоръчвам практика, наречена йога нитра, която включва комбинация от съсредоточено дишане, "сканиране на тялото", визуални изображения, осъзнатост и благодарност. Това помага да се предизвика състояние на дълбока почивка и релаксация. И разбира се, ако позволиш на себе си наистина да си починеш след дълъг и зает ден, е по-вероятно да заспиш, отколкото ако продължаваш да се стресираш наяве" – д-р Фиона Баруик, директор на Здравната клиника за сън и циркадиен ритъм към Станфордския университет.

ЕТО КОЛКО ЧАСА ТРЯБВА ДА СПИМ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА СИ

Отглеждайте в спалнята растение, което помага за съня

"Цветята са красиви и помагат за успокояване на емоциите – те ни отпускат, а така улесняват и заспиването. Все повече изследвания показват, че ароматът на жасмин и лавандула помагат конкретно за съня, а това ги прави и популярни сред етеричните масла преди лягане. Други растения, които си струва да опиташ, са хризантема, роза и валериана (позната у нас още като „циганче“). Можеш да държиш растенията в стаята си, но не забравяй да им даваш слънчева светлина през деня. Ароматът на тези растения е уловен и във формата на билкови екстракти, така че според предпочитанията си можеш да ги използваш и в тази форма – д-р Моник Симъндс, заместник-директор по науките в Лондонските кралски ботанически градини.

Приложете практиката за благодарност преди сън

'Изследвания показват, че да проявяваш благодарност, особено около момента на лягане, подобрява качеството на съня. Ето какво можеш да правиш: дръж тетрадка и химикал на нощното си шкафче. Всяка нощ преди да си легнеш запиши три неща, за които си благодарна или оценяваш през деня. Особено полезно е да мислиш за малки неща като например това, че някой е задържал вратата, когато си била с пълни ръце" – д-р Ина Казан, психолог и член на Медицинското училище към Харвард, специализиращ в областта на съня.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Старостта не е място за глезени момиченца.

Бети Дейвис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама