6 странични ефектa на кето диетата, за които никой не говори


6 странични ефектa на кето диетата, за които никой не говори
Снимка: iStock/Guliver

Кето диетата успя да се наложи като един от най-успешните планове за хранене със своето адски ниско съдържание на въглехидрати. Тя ще ви помогне да отслабнете бързо, но ефектите върху тялото надхвърлят загубата на тегло. Типичната кето диета се състои от 80% мазнини, 15% протеини и само 5% въглехидрати. Ако консумирате 2000 калории на ден, това означава, че само 100 от тях идват от въглехидрати - включително плодове и зеленчуци. Когато се храните по този начин, това предизвиква кетоза, тоест тялото ви е изгорило всичките си въглехидрати и трябва да започне да изгаря мазнините за енергия. Ето обаче кои са страничните ефекти на този тип хранене, за които никой не споменава.

1. Може да ви удари „кето грип“

Кето грипът е съвсем реално нещо. Изключването на въглехидратите и преминаването в състояние на кетоза може да доведе до куп неприятни симптоми като главоболие, умора, мускулни болки и гадене. След като тялото се адаптира към новия източник на гориво (обикновено в рамките на седмица или две), ще започнете да се чувствате по-добре.

2. Може да се чувствате емоционално нестабилни

Когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, не получавате количеството, необходимо за производството на серотонин - мозъчен химикал, който помага за регулиране на настроението, съня и апетита.

3. Хранителното ви поведение се променя

Изключването на въглехидратите може да накара мозъка да освободи химикал, наречен невропептид-Y (NPY), който казва на тялото, че се нуждаем от въглехидрати. Когато не получаваме „дозата”си от тях, този химикал се натрупва и може да засили желанието, което може да увеличи риска от развитие на разстройство като преяждане. Това няма нищо общо с липсата на достатъчно сила или воля, а по-скоро с биологичния отговор на организма към лишенията.

4 ИЗПИТАНИ БАБИНИ РЕЦЕПТИ ЗА ВИСОКО КРЪВНО

4. Първоначалната загуба на тегло може да се върне

Кето диетата е известна с бързото начално отслабване. Това е така, защото въглехидратите задържат повече вода, отколкото протеини или мазнини. Така че, когато спрете да ги ядете, цялата допълнителна вода се освобождава от организма. В резултат на това, стрелката на кантара може да отчете няколко килограма надолу още след първата седмица. Разбира се, с продължаване на режима, ще смъкнете реални килограми (от мазнини).

5. Може да получите диария

Когато ядем храни с високо съдържание на мазнини, черният ни дроб освобождава жлъчката, за да спомогне за нейното разграждане. Спазването на диета с високо съдържание на мазнини като кето означава, че черният дроб трябва да отделя допълнителна жлъчка, а тя е естествено слабително.

6. Имате „кето дъх“

Когато тялото ви премине в кетоза, то ще започне да произвежда странични продукти, наречени кетони. Това включва ацетон - да, същият химикал, който се намира в лакочистителя, който тялото ви всъщност естествено произвежда самостоятелно. Един от начините, по които кетоните се освобождават от тялото, е чрез издишване.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Никога няма да станеш този, който искаш да бъдеш, ако продължаваш да обвиняваш околните за това, което си.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама