Ето за кого всъщност е полезна протеиновата диета


Ето за кого всъщност е полезна протеиновата диета
Снимка: iStock/Guliver

Диетолози са на мнение, че строгата протеинова диета е от полза само за онези, които отслабват активно за сметка на намаления брой калории или се занимават със силови упражнения за увеличаване на мускулната маса. Резултатите от изследването са публикувани в списание Advances in Nutrition.

Съществува препоръчителна норма за приемане на протеини – 0,8 грама на кг тегло дневно. За повечето възрастни това количество се приема като оптимално. Например, човек, тежащ 68 кг, трябва да приема дневно по 54 грама протеини. Това са около 85 грама нетлъсто месо, 2-3 малки порции млечни продукти и 30 грама семена или ядки.

В медиите редовно се появяват информации за ползата от протеиновата диета при отслабване или просто за здраве.

Учени от американския университет "Пердю" решиха да разберат, доколко е полезна за здравето употребата на големи количества протеини в храната в сравнение с препоръчаната норма. Става въпрос именно за сравнение с обичайното количество, а не дали изобщо увеличаването на количеството протеини е полезно, тъй като това зависи от всеки конкретен случай.

Учените са анализирали резултатите от 1520 доклада, публикувани до август 2018 г. Избрани са 18 тематични изследвания, обхващащи 981 участника. В анализа са използвани параметри като възраст, дневна консумация на протеин, намаляване на теглото и нивото на физическа активност.

Всички проучвания са свързани със сравняване на мускулната маса при възрастни (над 19 г.) здрави хора за срок от 6 и повече седмици.

Резултатите са показали, че употребата на протеини над препоръчителното количество е от полза само за онези, които отслабват, като прилагат разтоварващи диети или гладуване, или за хората, които се занимават активно със силови тренировки за увеличаване на мускулната маса.

Това означава, че няма смисъл да се призовават хората да увеличат консумацията на протеини, препоръчват учените.

Авторите на изследването подчертават, че когато хората са в състояние на неутрален метаболизъм, т.е. не качват и не свалят килограми, приемането на по-голямо количество протеини не им се отразява. В такива случаи няма необходимост да се преминава на протеинова диета, а да спазват препоръчваното количество.

Изключение може да бъдат възрастни жени, които приемат много протеини, но в същото време се стараят да поддържат добра форма и се занимават редовно със спорт.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама