Как да си направим детокс ден


Как да си направим детокс ден
Снимка: iStock/Guliver

През зимата определено хапваме по-малко свежи плодове и се движим по-малко, което ни гарантира няколко килца в повече след края на сезона.  Тежките зимни ястия ни карат да се чувстваме лениви. Точно заради това трябва да започнете да правите разтоварващи дни, които дават отдих на храносмилателния тракт, тонизират и зареждат тялото с енергия.

Можете да правите детокс ден веднъж в седмицата или в месеца, това е ваш избор и е напълно достатъчно. Не е нужно да се насилвате и да го правите по-често. Идеята е да се разтоварите максимално, затова храните, които ще консумирате през този ден, трябва да са по ваш вкус. Ето как да си направите детокс ден и да извлечете максимума от него:

Какво да консумирате?

Идеята на този ден е да приемате само течности и плодове в продължение на 24 часа. През този ден трябва почти напълно да се лишите от хранителните продукти, но за сметка на това е желателно да приемате много течности. Задължително е да пиете много вода, което е полезно за организма ви, но и няма да позволява на глада да ви мъчи.

Ако мислите, че няма да можете да издържите да не се храните цял ден, то можете да си позволите "живи" храни. Хапнете плодове и зеленчуци в суров вид, необработени по никакъв начин. Има хранителни продукти с пречистващи качества като например ябълки, броколи, целина, малини, ананас, домати, цвекло, моркови, боровинки и цитруси.

Нужна ли е консултация с лекар?

Това е рязка промяна в хранителния режим, затова е желателно да се консултирате с лекар, особено ако имате някакви здравословни проблеми. Такава промяна може да ви повлияе зле. Няма какво фатално да стане, но ако до момента сте се хранили обилно, рязкото преминаване от безконтролно хранене до пиене само на вода цял ден може да доведе до световъртежи, слабост, спад в енергийните нива, ниско кръвно налягане и ниска кръвна захар. Ако правите детокс ден редовно и през еднакви интервали от време обаче, тялото ви ще свикне и няма да имате тези проблеми.

салата

Нужни ли са движение и спорт?

Да, определено са изключително важни точно през този ден. Чрез спорта ще наситите тялото си с кислород, а междувременно ще предизвикате потене, което изкарва токсините от тялото. Ако нямате време и сила да тренирате, можете да заложите на гореща вана или сауна. Те също ще ви накарат да се изпотите и по този начин ще можете да премахнете токсините от тялото си. Не се претоварвайте. Изберете лека тренировъчна програма, която ще ви раздвижи, но няма да ви измори прекалено много. Все пак този ден няма да приемате много калории, които да можете да изразходите.

Как да се чувствате добре по време на този ден?

Всъщност няма да е чак толкова трудно, защото все пак става въпрос само за 24 часа, като се има предвид, че през 7-8 от тях ще спите. Просто за ден ще се наложи да забравите за всички вредни храни и напитки, които по прицип консумирате. Доверете се на билков чай, вода, плодове, зеленчуци, фрешове и смутита. Един такъв ден ще ви накара да се почувствате по-леки, енергични и доволни от живота и от себе си. Подарявайте си го от време на време.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Когато прегърне един мъж, жената иска да почувства неговата слабост, а когато го целуне - неговата сила.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама