Ето защо е опасно да спите с бижута


Ето защо е опасно да спите с бижута
Снимка: Istock

Много от нас имат специално бижу, което е супер сантиментално и никога не го сваляме. А понякога просто сме твърде изтощени, за да махнем всички тези пръстени и гривни, преди да легнем в кревата. И макар че е красиво да се събудим, накичени като кралици с всичките си бижута, спането с тях може да бъде опасно за здравето ни.

Вижте още: Ето как да се справим с газовете и подуването на корема

1. Пръстените нарушават  кръвообращението 

Може би сте забелязали, че ръцете и пръстите ви са малко по-подпухнали сутрин. Това се случва, защото когато лежим неподвижно през нощта, течностите се натрупват в тъканите и ни карат да се събуждаме с леко подути ръце. Ако заспите с пръстен, на сутринта ще бъде много по-трудно да го свалите, а освен това ще пречи на правилното кръвообращение на пръстите ви. Пръстените, които влизат в близък контакт с кожата, служат като капани за влага, създавайки идеална среда за растеж на бактерии.

2. Алергична реакция

Някои материали, които се използват за направата на бижута, като никел, могат да предизвикат сърбежи и зачервяване по кожата. И въпреки че златото и среброто може да звучат като безопасен вариант, те често съдържат и други метали. По време на сън тялото ни отделя телесни течности, които в комбинация с бижута, лесно могат да предизвикат алергична реакция. Освен това спането с бижутата може да доведе до тяхното потъмняване, тъй като в съня си се потим, а потта, която попада върху бижутата, може да навреди на блясъка им.

Вижте още: Ето защо хлябът с мая може да бъде опасен

3. Деформация на ушните миди

Носенето на обеците през нощта може да доведе до неприятна миризма. Когато себумът, отделен от кожата ви, се смеси с мъртви кожни клетки и бактерии, това може да причини неприятна миризма в участъка при ушите ви, където са обеците ви. Освен това ушните миди губят еластичност с годините и ако не им дадете малко време за почивка и дишане през нощта, те могат да увиснат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама