Как да правите "фаст" през различните етапи от менструалния си цикъл


Как да правите "фаст" през различните етапи от менструалния си цикъл
Снимка: iStock

За жените гладуването, по-известно като фастинг, е по-сложно от това при мъжете, главно поради постоянно променящите се хормони в тялото ни. Проучване, направено в областта на гинекологията, показва, че до 25% от жените страдат от нередовен менструален цикъл. Друго изследване, публикувано в Националната библиотека по медицина, показва как хормоните са неразривно свързани с нашето умствено, емоционално и сетивно здраве.

6 неща, които всяка жена трябва да знае за менопаузата

Всички тези констатации предполагат, че жените трябва да дадат приоритет на хормоналното здраве за своето благосъстояние. Много лекари смятат, че хормоналните дисбаланси често се предизвикват от лоши хранителни навици, които могат да бъдат коригирани чрез балансирана диета и съзнателен фаст. Наскоро в уелнес средите беше въведен нов термин „синхронизиране на цикъла“, което означава промяна на вашата диета в съответствие с вашия менструален цикъл. Ето как трябва да правите фаст и какво трябва да ядете по време на всяка от фазите.

Менструация

За периода между 1-ви и 7-ми ден можете да започнете циркадно гладуване и да рестартирате тренировките с по-висока интензивност, ако желаете. Останете хидратирани и яжте много спанак, листни зеленчуци и естествени източници на желязо. Богатите на магнезий храни могат да успокоят спазмите през първите три дни.

Фоликуларна фаза

Тази фаза започва след менструацията и е приблизително от 8 до 14 ден от вашия месечен цикъл. Това е моментът да опитате бърз „фаст“ –един до два часа по-дълъг от обичайните 12 часа. Това е време, в което можете също да увеличите въглехидратите си, за да имате енергия. Вашата инсулинова чувствителност е отлична през това време.

Овулаторна фаза

Ден 14 средно е денят, в който овулирате. Ще имате по-висока телесна температура, а сексуалното ви желание и нивата на тестостерон ще бъдат най-високи. Дните между 15-тия и 21-вия са ранната лутеална фаза. Вашата телесна температура може все още да е висока заради овулацията, така че внимавайте с упражненията. Това е моментът, в който трябва да започнете да преминавате към храни с по-високо съдържание на протеини и по-малко въглехидрати. По време на лутеалната фаза вашата инсулинова чувствителност започва да намалява.

Вижте още: Тези плодове и зеленчуци ни пазят от ултравиолетовите лъчи

Лутеална фаза

Тази фаза е след овулация и преди менструация и е приблизително от ден 22 до деня на вашия цикъл. Това е късната лутеална фаза, известна още като ПМС. Това е моментът да преминете към повече грижа за себе си, успокояващи упражнения, облекчаване на стреса и никакво гладуване. Стремете се към храни с високо съдържание на протеини и включете неща като успокояващ чай от мента или чай лате без кофеин, които ще задоволят апетита ви, без да добавят голямо количество захар. Ако искате да се поглезите, опитайте с парче черен шоколад, което може да помогне с апетита. Наблегнете на богати на магнезий храни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама