Ключът към дълголетието си крие в един лесен ежедневен навик


Ключът към дълголетието си крие в един лесен ежедневен навик
Снимка: iStock

Все повече хора инвестират много в здравето си, за да могат да се радват на щастливо дълголетие.

Вижте още: Лекар: Ето кога треперенето на ръцете е повод за безпокойство

Всеизвестен факт е, че все повече проучвания свързват редовната физическа активност, дори и с малки стъпки, като ключът към дългия и щастлив живот.

Но има ли дейност, която да се откроява, когато става въпрос за дълголетие? Основателят на популярната философия "Синя зона" Дан Бютнер, има отговор и той може да ви изненада, но ще донесе и облекчение - няма по-добра дейност за дълголетие от ходенето! Както каза Дан Бютнер, бързото ходене може да ви даде около 90 процента от предимствата на маратонските тренировки. 

Зад идеята за "Синята зона" стои динамичен начин на живот, а той се основава на познанията на автора след посещение на 5 държави в света, които имат най-голям брой жители, празнували стогодишнината си. Работата на Дан Бютнер се основава на начина на живот – от това какво ядем, до колко се социализираме и как факторите на околната среда влияят на живота ни.

Вижте още: Огромен медицински пробив: Кръвен тест може да предскаже деменция до 15 години преди появата на симптомите

При хората, които живеят в Синята зона, се откроява един навик – те се движат на всеки 20 минути, но не защото спазват определен режим, а защото живеят в такава среда, в която е необходимо“, казва Дан Бютнер.

Изследванията подкрепят идеята, че дори микростъпките през целия ден са добър навик и могат да поддържат мускулното здраве и дълголетие, дори повече от тренировка във фитнес залата.

Ходенето има редица положителни ефекти върху нашето тяло - подобрява кръвообращението, увеличава дихателния капацитет, укрепя мускулите, подобрява работата на храносмилателната система и освобождава от стреса и напрежението.

Само 10 минути ходене на ден се свързват с по-дълъг живот при възрастните хора.

Как да се разхождате и да извлечете всички предимства?

Удобните обувки, доброто настроение и свободно време ще бъдат напълно достатъчни за начало за всеки, включително и за хората с наднормено тегло, за които това ще бъде идеален избор на физическа активност по пътя към промяна на житейските навици.

Как да ходим правилно?

1. Дръжте гърба си изправен, главата си високо, погледът ви е на няколко метра пред вас, раменете ви са отпуснати и краката ви са успоредни

2. Свийте леко ръцете си в лактите и се движете в ритъм с противоположния крак

3. Спуснете първо петата и след това останалата част от стъпалото на земята

4. Стегнете коремните мускули, за да поддържате гръбначния стълб и да поддържате правилна стойка

5. Регулирайте честотата на дишане към скоростта на ходене

Най-честите грешки при туризъм

1. Ходене без повдигане на краката от земята

2. Гледаме в земята

3. Отпускане на коремните мускули

4. Внезапни промени в скоростта на ходене

Вижте още: 7 здравословни навика, които трябва да изградите, ако сте минали 30 години

Запомнете: По-добре кратки разходки, отколкото без тях. Ако не знаете как да добавите ходенето към графика си, спазвайте този прост съвет: Излезте на разходка сутрин, което също ще ви помогне да се събудите. Ако имате среща, направете я навън, вместо да седите в офиса. Когато отивате на работа, използвайте градския транспорт и слезте няколко спирки преди работното си място.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-голямата болест в днешните времена е да не бъдете обичани.

Принцеса Даяна

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама